RTSH 24 Live

Kuriozitete

Shkencëtarët zbulojnë 30 specie të reja në fund të oqeanit

26/07/2022

Shkencëtarët zbulojnë 30 specie të reja në fund të oqeanit

Shkencëtarët kanë gjetur më shumë se 30 specie potencialisht të reja që jetojnë në fund të detit. Studiuesit nga Muzeu i Historisë Natyrore në Mbretërinë e Bashkuar përdorën një robot të drejtuar nga distanca për të mbledhur ekzemplarë nga rrafshnaltat e humnerës të Zonës Clarion-Clipperton në Paqësorin qendror. Më parë, krijesat nga kjo zonë ishin studiuar vetëm nga fotografitë.

Studimi, i publikuar në revistën “Zookeys” , zbuloi se ekziston një larmi e lartë speciesh e organizmave më të mëdhenj. Nga 55 ekzemplarë të gjetur, 48 ishin të llojeve të ndryshme. Kafshët e gjetura përfshijnë krimba të segmentuar, jovertebrorë nga e njëjta familje si centipedët, kafshë detare nga e njëjta familje si kandil deti dhe lloje të ndryshme koralesh.

Tridhjetë e gjashtë ekzemplarë u gjetën në më shumë se 4,800 metra thellësi, dy u mblodhën në një shpat mali detar në 4,125 metra dhe 17 u gjetën në thellësi midis 3,095 dhe 3,562 metra.

Gjetjet kanë implikime potencialisht të rëndësishme për “minierat” në det të thellë. Autori kryesor i studimit, Dr Guadalupe Bribiesca-Contreras, i Muzeut të Historisë Natyrore, tha: “Ky hulumtim është i rëndësishëm jo vetëm për shkak të numrit të specieve potencialisht të reja të zbuluara, por sepse këto ekzemplarë megafauna më parë janë studiuar vetëm nga imazhet e shtratit të detit. Pa ekzemplarët dhe të dhënat e ADN-së që ata mbajnë, ne nuk mund t'i identifikojmë siç duhet kafshët dhe të kuptojmë se sa lloje të ndryshme ka"./ The Guardian

/rtsh.al/