RTSH 24 Live

Kuriozitete

Shkencëtarët vërtetojnë se vdekja e qelizave te derrat mund të ndalet, studimi që do ndihmojë njerëzimin

04/08/2022

Shkencëtarët vërtetojnë se vdekja e qelizave te derrat mund të ndalet, studimi që do ndihmojë njerëzimin

Një studim i fundit i kryer mbi derrat mund të ndihmojë studiuesit drejt një zbulimi të madh, për ruajtjen e organeve njerëzore shumë më gjatë, duke bërë të mundur transplantimet.

Sipas CNN, studiuesit në Universitetin Yale thonë se kanë qenë në gjendje të rivendosin qarkullimin e gjakut dhe funksionet e tjera qelizore te derrat një orë të plotë pas vdekjes së kafshëve, duke sugjeruar se qelizat nuk vdesin aq shpejt sa kishin supozuar shkencëtarët.

Studiuesit përdorën një sistem që ata zhvilluan të quajtur OrganEx i cili mundëson që oksigjeni të riqarkullohet në të gjithë trupin e një derri të ngordhur, duke ruajtur qelizat dhe disa organe pas një arresti kardiak.

"Këto qeliza funksionojnë disa orë pasi nuk duhet të funksionojnë," tha Dr. Nenad Sestan, profesor i Neuroshkencës në Harvey dhe Kate Cushing dhe profesor i mjekësisë krahasuese, gjenetikës dhe psikiatrisë në Yale, i cili drejtoi studimin.

"Dhe ajo që na tregon kjo është se shkatërrimi i qelizave mund të ndalet. Dhe funksionaliteti i tyre të rivendoset në organe të shumta vitale. Edhe një orë pas vdekjes," tha ai në një konferencë shtypi.

Sistemi OrganEx pompon një lëng të quajtur perfusate, të përzier me gjak, nëpër enët e gjakut të derrave të ngordhur. Perfusati përmban një formë sintetike të hemoglobinës së proteinës dhe disa përbërës dhe molekula të tjera që ndihmojnë në mbrojtjen e qelizave dhe parandalimin e mpiksjes së gjakut. Gjashtë orë pas trajtimit me OrganEx, ekipi zbuloi se disa funksione kyçe qelizore ishin aktive në shumë zona të trupit të derrit, duke përfshirë zemrën, mëlçinë dhe veshkat, dhe se disa funksione të organeve ishin rivendosur.

Studiuesit e bënë të qartë se ata në asnjë kuptim nuk po i kthenin derrat në jetë dhe do të duhej të bëhej më shumë punë për të kuptuar nëse organet ishin të përdorshme për transplantime.

Ai bazohet në hulumtimin e publikuar nga i njëjti ekip në vitin 2019, i cili përdori një sistem të ngjashëm eksperimental të quajtur BrainEx, i cili dërgoi gjak artificial në trurin e derrit, duke parandaluar degradimin e funksioneve të rëndësishme nervore.

/rtsh.al/