RTSH 24 Live

Kuriozitete

Shkencëtarët kinezë propozojnë kërkimin e planetëve fqinjë të banueshëm

30/05/2022

Shkencëtarët kinezë propozojnë kërkimin e planetëve fqinjë të banueshëm

Shkencëtarët kinezë kanë propozuar një projekt hapësinor për të vëzhguar qiellin përmes një teleskopi hapësinor, për të kërkuar për planetë të banueshëm të ngjashëm me Tokën jashtë sistemit tonë diellor, rreth 32 vite dritë larg nga Toka.

Nëse projekti, i quajtur Closeby Habitable Exoplanet Survey (CHES), mund të kryhet, ai do të jetë misioni i parë hapësinor i projektuar posaçërisht për të kërkuar planetë tokësorë të banueshëm rreth yjeve të afërt, të ngjashëm me Diellin.

Eksplorimi i planeteve të banueshëm jashtë sistemit diellor është një nga kufijtë kryesorë të kërkimit themelor në astronomi. Ai do të ofrojë të dhëna thelbësore për çështje të tilla si "A jemi ne të vetëm në univers?" dhe "Si mund të bëhen planetet djepi i jetës?" sipas Ji Jianghui, rofesor hulumtues nga Observatori i Akademisë së Shkencave të Kinës, i cili është kërkuesi kryesor i misionit CHES.

Ai tha se më shumë se 5,000 ekzoplanete janë zbuluar dhe konfirmuar deri më tani, duke përfshirë rreth 50 planete të ngjashëm me Tokën në zonën e banueshme, por shumica e tyre janë qindra vite dritë larg nga Toka.
"Zbulimi i botëve të banueshme do të jetë një zbulim i madh për njerëzimin dhe gjithashtu do t'i ndihmojë njerëzit të vizitojnë planete binjakë të Tokës dhe të zgjerojnë hapësirën e jetesës në të ardhmen," tha Ji.
“CHES do të vëzhgojë rreth 100 yje të ngjashëm me Diellin 32 vite dritë larg, në një studim afatgjatë dhe shpresojmë se do të zbulojë afërsisht 50 planete ose super-Tokë të ngjashëm me Tokën, planete që janë deri në 10 herë më të mëdhenj se përmasa e Tokës. në zonat e banueshme rreth yjeve të afërt të ngjashëm me Diellin, veçanërisht planetet që kanë ngjashmëri në madhësi, orbitë dhe banueshmëri me Tokën” theksoi ai.

Teleskopi Hapësinor Kepler, Sateliti i Survejimit të Ekzoplaneteve Transitues (TESS), së bashku me programet e tjera hapësinore të ardhshme si Tranzitet Planetare dhe Lëkundjet e Yjeve (PLATO) dhe Eksoplanet me sensorë të largët atmosferikë, sondazhi i madh me rreze infra të kuqe (Ariel), kërkojnë dhe karakterizojnë planetet me metodat tranzit të zbulimit.

Bazuar në astrometrinë relative me precizion ultra të lartë të transmetuar në hapësirë, CHES do të masë saktësisht ndarjen këndore të nivelit mikro-hark-sekondë të një ylli të synuar, në lidhje me gjashtë deri në tetë yje standarde referente.

Sipas projektit, një teleskop optik me hapje 1.2 metra me cilësi të lartë imazhi, stabilitet të lartë dhe shtrembërim të ulët do të vendoset në një orbitë Halo në pikën e dytë Lagrangian (L2) të sistemit Diell-Tokë dhe do të ketë një periudhë të qëndrueshme operimi prej të paktën pesë vjet në atë orbitë. Teleskopi do të eksplorojë afërsisht 100 yje të ngjashëm me Diellin, me secilin prej tyre të vëzhguar të paktën 50 herë.

Orbita Halo në pikën L2 Diell-Tokë ndikohet më pak nga graviteti i Tokës dhe mjedisi i rrezatimit termik është relativisht i qëndrueshëm. Sateliti mund të punojë për një kohë të gjatë me konsum të vogël karburanti, gjë që është shumë e përshtatshme për satelitët astronomikë për të kryer vëzhgime të vazhdueshme.

Përveç zbulimit të planetëve të banueshëm, misioni CHES do të kontribuojë gjithashtu në kërkime shkencore si materia e errët dhe vrimat e zeza.

Aktualisht, një ekip i përbërë nga disa institute kërkimore kineze dhe i mbështetur nga Akademia Kineze e Shkencave ka kryer kërkime paraprake. Astronomë nga e gjithë bota do të ftohen të marrin pjesë në bashkëpunimin kërkimor.