RTSH 24 Live

Kuriozitete

Shkenca e di si të ngadalësojë plakjen e njeriut, zbulimi testohet te minjtë dhe rezulton i efektshëm

03/06/2022

Shkenca e di si të ngadalësojë plakjen e njeriut, zbulimi testohet te minjtë dhe rezulton i efektshëm

Në laboratorin e biologut molekular David Sinclair në Harvard, minjtë e vjetër po bëhen sërish të rinj. Duke përdorur proteina që mund të kthejnë një qelizë të rritur në një qelizë staminale të re, në laborator është arritur që të bëhet e mundur që qelizat e plakjes te minjtë në versionet e mëparshme të tyre kur ishin të reja.

Biologu David Sinclair shprehet se kjo ka ndryshuar plakjen tek minjtë dhe beson se e njëjta gjë mund të bëhet edhe për njerëzit.

"Është një rivendosje e përhershme, me aq sa mund të themi, dhe ne mendojmë se mund të jetë një proces universal që mund të zbatohet në të gjithë trupin për të rinuar moshën tonë," tha Sinclair

Sinclair ka shpenzuar 20 vitet e fundit duke studiuar mënyrat për të ndryshuar ndryshimet e kohës.

"Nëse ne e kthejmë pas në kohë plakjen, sëmundjet nuk duhet të ndodhin, pa u shqetësuar për kancerin, sëmundjet e zemrës dhe Alzheimer-in “, tha ai.

Ndërsa mjekësia moderne trajton sëmundjen, ajo nuk trajton shkakun themelor të tyre që është vetë plakja. Tashmë shkenca po gjen mënyra se si të ngadalësojë plakjen e njeriut. /CNN

/rtsh.al/