RTSH 24 Live

Lifestyle

Shkaqet dhe pasojat e migrenës në shëndetin mendor

23/11/2022

Shkaqet dhe pasojat e migrenës në shëndetin mendor

Rezultatet e studimit do të prezantohen javën e ardhshme në takimin vjetor të Shoqatës Radiologjike të Amerikës së Veriut (RSNA). "Tek njerëzit me migrenë kronike dhe migrenë episodike pa aurë ka ndryshime të rëndësishme në hapësirat perivaskulare të një rajoni të trurit të quajtur centrum semiovale," tha bashkëautori i studimit Wilson Xu, një kandidat për doktoraturë në Keck School of Medicine të Universitetit të. Kalifornia Jugore në Los Anxhelos. "Këto ndryshime nuk janë raportuar kurrë më parë."

Migrena është një gjendje e zakonshme shpesh dobësuese, që përfshin një dhimbje koke të rëndë të përsëritur. Migrena gjithashtu mund të shkaktojë nauze, dobësi dhe ndjeshmëri ndaj dritës. Sipas Fondacionit Amerikan të Migrenës, mbi 37 milionë njerëz në SHBA janë të prekur nga migrena dhe deri në 148 milionë njerëz në mbarë botën vuajnë nga migrena kronike.

Hapësirat perivaskulare janë hapësira të mbushura me lëngje që rrethojnë enët e gjakut në tru. Më së shpeshti janë të vendosura në ganglionin bazal dhe lëndën e bardhë të trurit dhe përgjatë traktit optik.

Hapësirat perivaskulare ndikohen nga disa faktorë duke përfshirë anomalitë në barrierën gjak-tru dhe inflamacionin. Hapësirat perivaskulare të zgjeruara mund të jenë një sinjal i sëmundjes themelore të enëve të vogla.

"Hapësirat perivaskulare janë pjesë e një sistemi të pastrimit të lëngjeve në tru," tha Xu. "Studimi se si ato kontribuojnë në migrenë mund të na ndihmojë të kuptojmë më mirë kompleksitetin e mënyrës se si ndodh migrena."

Xu dhe kolegët vendosën të përcaktojnë lidhjen midis migrenës dhe hapësirave të zgjeruara perivaskulare. Studiuesit përdorën MRI 7T të fushës ultra të lartë për të krahasuar ndryshimet strukturore mikrovaskulare në lloje të ndryshme të migrenës.

"Për njohuritë tona, ky është studimi i parë që përdor MRI me rezolucion ultra të lartë për të studiuar ndryshimet mikrovaskulare në tru për shkak të migrenës, veçanërisht në hapësirat perivaskulare," tha Xu.

“Për shkak se MRI 7T është në gjendje të krijojë imazhe të trurit me rezolucion shumë më të lartë dhe cilësi më të mirë se llojet e tjera të MRI, ajo mund të përdoret për të demonstruar ndryshime shumë më të vogla që ndodhin në indet e trurit pas një migrene.” Pjesëmarrësit e studimit u  ndanë 10 me migrenë kronike, 10 me migrenë episodike pa atmosferë dhe pesë kontrolle të shëndetshme sipas moshës. Të gjithë pacientët ishin nga 25 deri në 60 vjeç. Pacientët me dëmtime të dukshme njohëse, tumor të trurit, operacione të mëparshme intrakraniale, kundërindikacione MRI dhe klaustrofobi u përjashtuan nga studimi.

Mikrogjakderdhjet cerebrale u vlerësuan me shkallën e vlerësimit anatomik të gjakderdhjes. Studiuesit gjithashtu mblodhën të dhëna klinike të tilla si kohëzgjatja dhe ashpërsia e sëmundjes, simptomat në momentin e skanimit, prania e aurës dhe anash e dhimbjes së kokës.

Analiza statistikore zbuloi se numri i hapësirave të zmadhuara perivaskulare në centrum semiovale ishte dukshëm më i lartë në pacientët me migrenë në krahasim me kontrollet e shëndetshme. Përveç kësaj, sasia e zgjeruar e hapësirës perivaskulare në centrum semiovale lidhet me ashpërsinë e hiperintensitetit të thellë të lëndës së bardhë në pacientët me migrenë. "Ne studiuam migrenën kronike dhe migrenën episodike pa aurë dhe zbuluam se, për të dy llojet e migrenës, hapësirat perivaskulare ishin më të mëdha në centrum semiovale," tha Xu.

/rtsh.al/