RTSH 24 Live

Amerika

SHBA, paneli i Kongresit miraton projekt-ligjin mbi dëmshpërblimet për skllavërinë

15/04/2021

SHBA, paneli i Kongresit miraton projekt-ligjin mbi dëmshpërblimet për skllavërinë

Projekt-ligji që mund të hapë rrugën për dëmshpërblime për pasardhësit e skllevërve në SHBA ka kaluar votimin kryesor të Kongresit, duke e dërguar atë në Dhomën e Senatit.

Legjislacioni, i njohur zyrtarisht si H.R. 40, kaloi Komitetin Gjyqësor të Dhomës me një votim me 25 vota 'pro' dhe 17 'kundër' të mërkurën vonë pas një debati të gjatë.

Komisioni për Studimin dhe Zhvillimin e Propozimeve të Riparimit për afrikano-amerikanët u prezantua nga Sheila Jackson Lee, një kongresiste demokrate nga Teksasi.

Kjo do të ngrinte një komision, e cila do të ekzaminonte skllavërinë dhe diskriminimin në kolonitë dhe SHBA-në nga viti 1619, data kur historianët thonë se skllevërit e parë nga Afrika mbërritën në shtetin e ardhshëm të Virxhinias, deri më tani dhe rekomandon mjetet e duhura mjekësore.

Megjithëse është hera e parë që paneli i Kongresi ka vepruar mbi projekt-ligjin, për shkak të rregullave të Senatit do të duhen 60 vota në Dhomën e sipërme të ndarë në mënyrë të barabartë, duke i bërë mundësitë e kalimit atje jashtëzakonisht të pamundura./AA