RTSH 24 Live

Botë

SHBA, iu ofron leje qëndrimi rreth 500 mijë venezuelasëve

22/09/2023

SHBA, iu ofron leje qëndrimi rreth 500 mijë venezuelasëve

Qeveria amerikane ka bërë të ditur se do të lejojë 472 mijë shtetas të Venezuelës që të qëndrojnë dhe punojnë në SHBA për një periudhë 18 mujore. Shkak paqëndrueshmëri dhe mungesa në rritje e sigurisë në vendin e Amerikës Jugore. 

Administrat Biden ka shtyrë në kohë statusin e mbrojtjes së përkohshme për venezuelianët që kanë qenë në SHBA para datës 31 korrik 2023, duke iu dhënë atyre mbrojtje nga deportimi dhe akses në lejet e punës. 

Aktualisht janë 242 mijë e 700 shtetas të Venezuelës që kanë aktualisht statusin e mbrojtjes së përkohshme, dhe 472 mijë të tjerë që jetojnë në SHBA mund të aplikojnë për një mbrojtje të tillës. 

Programi I mbrojtjes së përkohshme u vendos nga Kongresi për shtetasit e huaj që nuk mund të kthehen të sigurt në vendin e tyre për shkak të fatkeqësive natyrore, konflikteve të armatosura apo kushteve të tjera të jashtëzakonshme.

OKB ndërkohë thotë se më shumë se 7 milionë persona janë larguar nga SHBA pas kolapsit të ekonomisë së vendit nën presidentit Nikolas Maduro, që ka qenë në pushtet që nga viti 2013.

Gazetare E.Pepa

/RTSH/