RTSH 24 Live

Kuriozitete

Sfida më e re e ndërtimeve, Qyteti lundrues me strukturën më të madhe të krijuar ndonjëherë nga njeriu

05/12/2022

Sfida më e re e ndërtimeve, Qyteti lundrues me strukturën më të madhe të krijuar ndonjëherë nga njeriu

Janë zbuluar planet për një qytet lundrues të jashtëzakonshëm me rrugë nënujore për nëndetëset. Projektet për një qytetet lundrues do të jetë projekti urban më ambicioz i të gjitha kohërave.

Planet u publikuan për herë të parë në 2015 nga agjencia e projektimit AT Design Office, që pritet të ndërtohet në distriktin Dawan të Guangdong, Hong Kong dhe Macau.

Në bazë të tij, qyteti do të përbëhej nga një trup i parafabrikuar prej betoni 150 metra i gjatë dhe 30 metra i gjerë. I ndërtuar larg nga kontinenti, qyteti lundrues do të kishte një terminal porti lundrimi për anijet e mëdha turistike, një marinë për jahte të vogla dhe një dok për nëndetëset civile.

AT Design Office, e cila ka zyra në Angli dhe Kinë, u ngarkua të projektonte një ishull lundrues me një sipërfaqe prej katër milje katrorë nga firma kineze e ndërtimit CCCC-FHDI. Edhe pse modelet për qytetin futurist mund të duken si të dala nga trillimet shkencore, ato nuk janë aq të largëta sa duken.

CCCC-FHDI ka përdorur të njëjtat teknologji për të ndërtuar urën e saj të jashtëzakonshme 31 milje që lidh tre qytetet kineze të Hong Kongut, Macau dhe Zhuhai.

"Pjesë e asaj ure është një tunel nënujor, i cili bashkohet me një kuti betoni të parafabrikuar prej 150 metra të gjatë," shpjegoi arkitekti Slavomir Siska.

I quajtur Qyteti lundrues, propozimi origjinal përfshinte një seri modulesh në formë gjashtëkëndëshi të lidhura së bashku për të krijuar një organizëm të bashkuar, struktura më e madhe lundruese e ndërtuar ndonjëherë. Si dhe një rrjet transporti jahtesh dhe nëndetësesh, ai do të përfshinte një hotel lundrues dhe kompleks argëtimi.

Ideja është që qyteti të ketë ferma, çerdhe dhe objekte të grumbullimit të mbeturinave për ta lejuar atë të prodhojë ushqimin e vet dhe të hedhë mbetjet në mënyrë të qëndrueshme.

Siska shtoi: "Projekti ofroi një mundësi për të zhvilluar një bërthamë të re urbane të objekteve rezidenciale, tregtare dhe kulturore të klasit botëror si dhe për të promovuar një qytet me zero karbon, me efikasitet energjetik dhe të vetë-mjaftueshëm."

/rtsh.al/