RTSH 24 Live

Teknologji

Sateliti i NASA-s pritet të përplaset sot në Tokë

20/04/2023

Sateliti i NASA-s pritet të përplaset sot në Tokë

Një satelit i NASA-s 300 kilogramë është vendosur do të bjerë në mënyrë të pakontrolluar përsëri në Tokë pasi ka kaluar dy dekada duke studiuar diellin nga orbita jonë.

Sateliti Reuven Ramaty Solar Spektroskopik Imazhues me Energji të Lartë (RHESSI) i NASA-s do të kalojë nëpër atmosferën e Tokës në orën 1:30 të drekës ditën enjten, 20 prill, plus ose minus 16 orë, tha NASA dhe Departamenti Amerikan i Mbrojtjes.

Pjesa më e madhe e satelitit i cili ekzaminoi shpërthimet diellore nga viti 2002 deri në çaktivizimin e tij në 2018 pritet të digjet ndërsa kalon nëpër atmosferë. NASA tha se nuk dihet se ku do të zbresin mbeturinat e satelitit.

Sateliti është vetëm një nga shumë pjesët potencialisht të rrezikshme të mbeturinave hapësinore.

Agjencitë hapësinore anembanë botës përpiqen të kontrollojnë më shumë se 30,000 pjesët e këtij sateliti, por shumë pjesë të tjera të mbeturinave janë shumë të vogla për t'u monitoruar.

Mbeturinat hapësinore nuk janë problem vetëm kur bien mbi në tokë. Studiuesit kanë zbuluar se më shumë se 9,300 ton të objekteve hapësinore që rrotullohen rreth Tokës duke përfshirë satelitët jofunksionalë dhe pjesë të fazave të harxhuara të raketave rrisin shkëlqimin e përgjithshëm të qiellit me më shumë se 10% në pjesë të mëdha të planetit duke krijuar ndotje të ambientit që e bën më të vështirë zbulimin e fenomeneve të hapësirës së largët. Këto objekte paraqesin gjithashtu një kërcënim për Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës dhe anijet e tjera kozmike që transportojnë njerëz.

/rtsh.al/