RTSH 24 Live

Teknologji

Sateliti i NASA-s gjen lagje kozmike vetëm 33 vite dritë larg

16/06/2022

Sateliti i NASA-s gjen lagje kozmike vetëm 33 vite dritë larg

Ja kujtesa juaj miqësore se sistemi ynë diellor nuk është veçse një molekulë uji në oqeanin e universit.

Sondazhi Satelitor i Ekzoplanetit Transitues i NASA-s, i njohur më mirë si TESS, ka pikasur një lagje galaktike të zhurmshme vetëm 33 vite dritë larg nga planeti ynë. Ai ka një yll qendror, disa planetë që rrotullohen rreth atij ylli, dhe sipas shkencëtarëve që qëndrojnë pas këtij zbulimi të realitetit alternativ, ka të paktën dy botë tokësore, në madhësinë e Tokës në paketë,  njofton CNET.

Nëse mund të udhëtoni me një të dhjetën e shpejtësisë së dritës, do t'ju duheshin rreth 330 vjet për të arritur në këtë vend të ngjashëm me sistemin diellor në galaktikë. Natyrisht, megjithatë, kjo nuk është e mundur, për disa arsye.

Por, duke përdorur pajisje speciale të Tokës, si teleskopët dhe spektrometrat hapësinorë - ndoshta edhe teleskopin hapësinor James Webb sapo të jetë nisur dhe në internet - ne mund të përshkruajmë një pamje mjaft të qartë se si duket kjo lagje.

Me këtë në mendje, studiuesit po paraqesin detaje gjithëpërfshirëse rreth këtij sistemi multiplanetësh të mërkurën në takimin e Shoqatës Amerikane të Astronomisë në Pasadena, Kaliforni, kështu që bota e astronomisë mund të përzgjedhë këta ekzoplanetë të rinj për studime të rëndësishme ekzoplanetesh.

Dhe ata tashmë kanë dhënë një vështrim të fshehtë në gjetjet e tyre, në një deklaratë për shtyp nga Instituti i Teknologjisë në Massachusetts.

Ajo që dimë deri tani është se ylli pritës i sistemit quhet HD 260655 dhe është relativisht i vogël, i lezetshëm dhe i kategorizuar si një xhuxh M. Xhuxhët M janë dukshëm më pak masivë se dielli ynë, një yll i sekuencës kryesore të tipit G, megjithatë janë 10 herë më të shumtë në të gjithë universin.

Planeti i brendshëm rrotullohet rreth yllit të tij çdo 2,8 ditë tokësore dhe është rreth 1,2 herë më i madh se Toka dhe dy herë më i madh. Bota tjetër e huaj rrotullohet çdo 5.7 ditë tokësore dhe është 1.5 herë më e madhe se Toka dhe tre herë më e madhe. Ata të dy konsiderohen "shkëmborë".

"Të dy planetët në këtë sistem konsiderohen secili ndër objektivat më të mirë për studimin atmosferik për shkak të shkëlqimit të yllit të tyre," tha në një deklaratë Michelle Kunimoto nga Instituti Kavli për Astrofizikën dhe Kërkimet Hapësinore të MIT dhe një nga shkencëtarët kryesorë të zbulimit.

Kjo përfshin studime që synojnë t'u përgjigjen pyetjeve të tilla si: "A ka një atmosferë të pasur me paqëndrueshmëri rreth këtyre planetëve? Dhe a ka shenja të ujit ose specieve me bazë karboni?" Kunimoto tha -- me fjalë të tjera, një shtresë mbrojtëse si shtresa e ozonit të Tokës, dhe qenie të gjalla si ... njerëzit. "Këta planetë janë shtretër provë fantastike për ato eksplorime."

Në rregull, por përpara se të emocionohesh shumë, ekipi theksoi se botët shkëmbore të sapo zbuluara me interes ndoshta nuk janë të banueshme -- ato ecin vërtet (me të vërtetë) afër yllit të tyre pritës, kështu që ka të ngjarë të jenë shumë të nxehta për të pritur ujin. Planeti i brendshëm, sipas studimit, piqet në rreth 818 gradë Fahrenheit, dhe tjetri ka një temperaturë të butë prej 548 gradë Fahrenheit.

"Ne e konsiderojmë atë varg jashtë zonës së banueshme," tha Kunimoto.

Megjithatë, këto botë mund të jenë të paçmueshme për kërkimin e përgjithshëm për të gjetur ekzoplanete të banueshme. Me pak fjalë, ata mund të informojnë se si shkencëtarët kryejnë studime të ardhshme që mund të hasin në planetë që janë në një zonë të banueshme.

Si të gjeni një ekzoplanet

TESS i NASA-s ka zbuluar vazhdimisht ekzoplanete në të gjithë universin që nga nisja e tij në 2018, duke renditur tashmë një numër të pabesueshëm të botëve të tilla jashtëtokësore.

Në thelb funksionon duke zbuluar rënie periodike në luminescencën e yjeve rreth universit, sepse ndryshime të tilla në dritë mund të sinjalizojnë se një planet po kalon përpara atyre yjeve. Imagjinoni të shikoni një llambë, pastaj të shihni një person duke ecur pranë llambës për të bllokuar pamjen tuaj. Nëse do të ishit vërtet shumë larg llambës, mund të mos jeni në gjendje të dalloni se kush e ka bllokuar saktësisht pamjen tuaj, por mund të konkludoni se dikush e bëri këtë, sepse drita patjetër ra për një sekondë.

Është disi kështu.

Pra, në tetor 2021, Kunimoto gjeti një nga këto ulje teksa monitoronte hyrjen e satelitit.

Ata vinin nga ylli, HD 260655. Pas shumë testeve të tjera, njëra prej të cilave është një test i mirënjohur lëkundjeje gravitacionale që shikon nëse uljet e dritës shoqërohen nga një lloj tërheqjeje gravitacionale në vetë yllin, dolën në përfundimin studiuesit. se, po, ka dy planete që rrotullohen rreth yllit në dorë.

"Ne e dinim se kishim diçka shumë emocionuese," tha në një deklaratë Avi Shporer i MIT, një anëtar i ekipit të zbulimit.

"Por mund të ketë më shumë planetë në sistem," shtoi Shporer. "Ka shumë sisteme multiplanetësh që presin pesë ose gjashtë planetë, veçanërisht rreth yjeve të vegjël si ky. Shpresojmë se do të gjejmë më shumë." Dhe nëse ekipi gjen më shumë, "ndoshta dikush mund të jetë në zonën e banueshme.

"Ky është një mendim optimist." (Sipas CNET)