RTSH 24 Live

Kuriozitete

Sa ujë duhet të pini në ditë në varësi të moshës tuaj?

21/11/2022

Sa ujë duhet të pini në ditë në varësi të moshës tuaj?

Uji është burim i bukurisë jo vetëm për pasurinë e tij me minerale dhe elementë  por sepse ndihmon në mbajtjen e lëkurës të hidratuar dhe shumë përfitime të tjera të mira. Por sa litra duhet të pini në ditë? “Mesatarisht, dy litra në ditë janë më se të mjaftueshme. Megjithatë është e qartë se sipas stinës por edhe sipas moshës nevojat ndryshojnë”, shpjegon Dr. Domenico Ventura, specialist i kirurgjisë plastike rikonstruktive dhe estetike .

Uji është një lëndë ushqyese themelore për trupin tonë që duhet pirë çdo ditë përndryshe shëndeti  vuan: “Uji përbën 70% të peshës trupore. I konsideruar si një lloj ari i lëngshëm për trupin, ai praktikisht lejon të gjitha funksionet tona jetësore  madje edhe shkëmbimi i oksigjenit nga ajri në mushkëri mund të funksionojë vetëm duke kaluar nëpër një vello”, shpjegon Dr. Ventura.

Duke pasur parasysh rëndësinë e tij është e nevojshme të sigurohet sasia e duhur e cila në thelb matet me 8-10 gota në ditë duke pasur parasysh që një gotë përmban nga 125 deri në 150 ml ujë. Kësaj i shtohen edhe faktorët personal që duhet të merren parasysh kur pini ujë, sidomos mosha .

Për shembull, një litër ujë në ditë është i mjaftueshëm për fëmijët nga 1 deri në 3 vjeç duke arritur një litër e gjysmë maksimumi 1.7 litra në ditë nga mosha 9 deri në 13 vjeç. Për të arritur më pas dy litra në ditë në moshë madhore. Natyrisht, siç specifikon edhe eksperti marrja e ujit është e dedikuar si për pije ashtu edhe e pranishme në fruta dhe perime.

Situata ndryshon rreth moshës 25 vjeçare : “Me kalimin e viteve lëkura sheh se këto funksione zvogëlohen dhe për këtë arsye edhe rezerva e substancave elastike dhe uji zvogëlohet. Rrjedhimisht epiderma humbet trashësinë dhe tonin nëse nuk futim një sasi të lëngjeve që na lejon të kompensojmë këtë ngadalësim të metabolizmit qelizor. Prandaj koncepti që sa më shumë të kalojë koha aq më shumë vëmendje duhet t'i kushtojmë marrjes së duhur të lëngjeve.

Para së gjithash uji ndihmonë në detoksifikimin e trupit  duke eliminuar një sërë substancash të mbeturinave nga trupi, duke nxitur diurezën dhe rrjedhimisht eliminimin e mbetjeve. Ato gjithashtu përmirësojnë shkëmbimet metabolike qelizore,  lehtësojnë kalimin e zorrëve, përmirësojnë pamjen e lëkurës .

“Ky mekanizëm është efektiv sepse ndryshe nga sa mendohet marrja e lëngjeve në sasinë e duhur i jep trupit informacion pozitiv për bollëkun e ujit, një element themelor dhe si rrjedhim për faktin se ai nuk duhet të ruhet por të eliminohet ”.

Parimi themelor është që trupi kursen në ato elementë që janë në mungesë dhe në vend të kësaj aktivizon një metabolizëm pozitiv në ato që janë të pranishme me bollëk për këtë arsye gjatë një diete është thelbësore që metabolizmi të mbahet gjithmonë aktiv në mënyrë që të eliminohet yndyra e tepërt.

Por nëse pini shumë ujë, çfarë ndodh? Shfaqet hiponatremia . Ky është hidratim i tepruar që bën që niveli i natriumit të bjerë  gjë që më pas bën që shumë ujë të lëvizë në qeliza dhe mund të çojë në bllokim të mushkërive dhe humbje të qelizave të muskujve. Kjo është arsyeja pse është thelbësore që niveli të mbahet rreth dy litra në ditë.

/rtsh.al/