RTSH 24 Live

Kuzhina

Sa ujë duhet të pini në ditë?

25/04/2023

Sa ujë duhet të pini në ditë?

Kjo pyetje bëhet shumë shpesh. Dhe përgjigja është më e thjeshtë nga sa duket.

Trupi ynë është i mençur dhe do të kërkojë ujë kur të keni nevojë.

Nëse nuk vuani nga ndonjë çrregullim ose jemi në kushte ekstreme, ndjenja e etjes do t'ju tregojë se është koha për të pirë ujë.

Etja është një instinkt dhe ndjenja e etjes është një tregues i mjaftueshëm për organizmin tonë.

Sa është sasia e duhur e ujit?

Nëse doni të matni sasinë e duhur të ujit për të pirë, do të ishte rreth 1 ose 2 litra në ditë. Shuma e saktë varet nga struktura fizike e personit. Për sa i përket gotave, duhet të mendoni për 4 deri në 8 gota ujë në ditë.

Humbni peshë duke pirë ujë?

Një nga mitet më të përsëritura është se detyrimi për të pimë shumë ujë në ditë na ndihmon të humbim peshë. Ekspertët thonë se uji i pijshëm është thjesht ujë i pijshëm. Është e shëndetshme vetëm në sasinë e duhur.

Frutat mund të ofrojnë një pjesë të ujit që konsumojmë çdo ditë

Nëpërmjet frutave, ne mund të hidratohemi kjo do të thotë se do të merrnim rreth 20% të ujit që nuk e pini drejtpërdrejt. Por mbani në mend se përmbajtja e sheqerit në lëngje është e lartë. Ato nuk duhet të zëvendësojnë ujin.

Nëse djersitni shumë, keni nevojë për më shumë ujë

Një situatë tjetër në të cilën duhet të rrisni marrjen e ujit është kur temperatura është e lartë dhe djersitni më shumë se zakonisht. Trupi juaj do të kërkojë ujin që po e eliminon me një ndjesi të menjëhershme etje. Sapo të ndodhë kjo, përpiquni të pini ujë menjëherë për të shmangur dehidratimin.

/rtsh.al/