RTSH 24 Live

Lifestyle

Sa të rrezikshme janë ndërveprimet midis barnave bimore dhe medikamenteve?

28/09/2023

Sa të rrezikshme janë ndërveprimet midis barnave bimore dhe medikamenteve?

Shumë ilaçe bimore i janë nënshtruar kërkimeve për të përcaktuar përfitimet, rreziqet dhe efektet medicinale, mënyra se si këto ndërveprojnë me barnat me recetë nuk është hulumtuar shumë. Megjithatë, ka disa prova klinike që na lejojnë të shohim se si disa ilaçe bimore mund të ndërveprojnë me barnat e përshkruara.

Speci djegës - Një studim klinik ka zbuluar se speci djegës mund të rrisë përthithjen dhe nivelet e teofilinës.

Kamomili ( matricaria recutit )- Mund të fuqizojë efektet e varfarinës dhe të shkaktojë gjakderdhje.

Boronica ( vaccinium macrocarpon )-Mund të ulë nivelet e imunosupresantëve në gjak.

Echinacea - Echinacea mund të ulë efektivitetin e ilaçeve imunosupresive. Bima gjithashtu mund të ndërveprojë me barnat antiretrovirale.

Vaji i aguliçes ( oenothera biennis )- Mund të fuqizojë efektet e barnave antitrombocitare dhe antikoagulante.

Hudhra ( allium sativum )- Mund të ndërveprojë me paracetamolin dhe të ulë përqendrimin e varfarinës në gjak. Gjithashtu mund të shkaktojë hipoglicemi kur merret me klorpropamid. Hudhra gjithashtu mund të ulë nivelet e gjakut të frenuesve të proteazës HIV.

Përdorimi i çajit jeshil ( camellia sinensis )- Është kundërindikuar për pacientët që marrin izoniazid, pasi mund të ndikojë në mëlçi. Gjithashtu mund të zvogëlojë biodisponibilitetin dhe të ulë efektivitetin e ziprasidone.

Shafrani i Indisë ( curcuma longa )- Mund të fuqizojë efektet e barnave antitrombocitare dhe antikoagulante. Shafrani i Indisë mund të rrisë gjithashtu nivelet e tacrolimus dhe talinolol.

/rtsh.al/