RTSH 24 Live

Kuriozitete

Rruga e re më e gjatë e fluturimit në botë mund të thyej rekordin prej 10.000 mijë miljesh

31/03/2022

Rruga e re më e gjatë e fluturimit në botë mund të thyej rekordin prej 10.000 mijë miljesh
Cathay Pacific mund të jetë gati të kryejë fluturimin më të gjatë tregtar në botë duke ridrejtuar shërbimin e tij të rregullt nga vendlindja e tij Hong Kongu në Nju Jork mbi Atlantik një rrugë që do të largohej nga hapësira ajrore ruse në vend që të marrë Rruga e zakonshme mbi Paqësor raporton CNN.
 
Edhe pse ende nuk është përkushtuar plotësisht në itinerar, Cathay thotë se shtegu i tij i fluturimit transatlantik do të mbulonte pak më pak se 9,000 milje detare ekuivalente me 10,357 milje standarde ose 16,668 kilometra. Nëse konfirmohet, kjo do të tejkalonte fluturimin më të gjatë në botë për distancë, që është 9,534 milje standarde midis Singaporit dhe Nju Jorkut
.
Ndërsa shumë linja ajrore kanë shmangur hapësirën ajrore ruse në vazhdën e pushtimit të vendit në Ukrainë shumë për shkak të bllokadave reciproke ajrore Cathay tha se ndryshimi i rrugës së saj ishte për shkak të kushteve të favorshme të erës.
 
“Ne jemi gjithmonë duke kryer rrugë emergjente për ngjarje apo skenarë të mundshëm brenda botës së aviacionit”, tha një përfaqësues i linjës ajrore për CNN në një deklaratë. "Ne krahasojmë rrugët e fluturimit çdo ditë, dhe do të planifikojmë dhe fluturojmë atë që është itinerari më efikas gjatë ditës."
 
"Opsioni transatlantik mbështetet në lehtësimin e erërave të forta sezonale në bisht në këtë kohë të vitit në mënyrë që koha e fluturimit të jetë midis 16 dhe 17 orë, duke e bërë kështu atë më të favorshme se rruga transpaqësore. Ne po monitorojmë situatën e erërave të pasme në një baza ditore pasi tashmë po zvogëlohet.
 
"Aeroplani ynë Airbus A350-1000 mund ta arrijë këtë në 16 deri në 17 orë me konsum të ngjashëm karburanti me fluturimet transpaqësore."
Cathay, ndryshe nga linjat e tjera ajrore, nuk ka pranuar të sqarojë nëse avionët e saj do të anashkalojnë qëllimisht Rusinë. Kina dhe Rusia kanë mbetur në kushte të mira diplomatike që nga fillimi i pushtimit rus të Ukrainës në shkurt.
 
Ky nuk është i vetmi pretendent i ri për fluturimin më të gjatë në botë. Ndërsa udhëtimi ajror nëpër botë fillon përsëri, viti 2022 ka parë gjithnjë e më shumë fluturime të gjata të zbuluara.
 
Vetëm këtë javë, dy njoftime të reja u bënë për fluturime të reja ultra të gjata. Air New Zealand pa ndalesë 17-orëshe midis Auckland dhe JFK do të fillojë në shtator 2022, ndërsa direktiva e Qantas nga Melburni në Dallas do të nisë në dhjetor.
 
Aktualisht, mbajtësi i rekordit më të gjatë të fluturimit është fluturimi i drejtpërdrejtë i Singapore Airlines midis Aeroportit Changi dhe JFK. Richard Quest i CNN fluturoi me Airbus A350-900URL në tetor 2018, duke kaluar më shumë se 17 orë në bord midis dy qyteteve.