RTSH 24 Live

Lifestyle

Rreziqet e ankthit dhe stresit, si t'i njihni ato, çfarë e shkaktojnë dhe si t'i kapërceni

15/03/2023

Rreziqet e ankthit dhe stresit, si t'i njihni ato, çfarë e shkaktojnë dhe si t'i kapërceni

Shoqëria na imponon nivele ankthi dhe stresi që ishin të paimagjinueshme për brezat e mëparshëm dhe kjo na kushtëzon jetën, duke na shkaktuar probleme, situata shqetësimi dhe patologji reale që është e vështirë edhe t'i dallojmë pa ndihmën e specialistëve dhe pa një punë shumë të thellë mbi veten.

Hapi i parë është të kuptoni se çfarë është ankthi

Ankthi është një situatë frike ose vigjilence e vazhdueshme, në disproporcion me situatën ose rrezikun e menjëhershëm me të cilin përballemi. Prandaj, ankthi lidhet me perceptimin që subjekti ka për një rrezik të afërt.

Si të kuptoni se vuani nga ankthi dhe stresi

Në përgjithësi, ata që vuajnë nga ankthi priren të eksplorojnë vazhdimisht mjedisin përreth, në kërkim të vazhdueshëm për shpjegime që mund t'i ngushëllojnë, duke kontrolluar rrugët e pranishme. Janë dokumentuar disa reagime fizike të zakonshme për të gjithë, si rritja e rrahjeve të zemrës dhe presionit të gjakut, si djersitja dhe marramendja e mundshme. Nëse i përjetoni këto simptoma papritmas dhe pa një shpjegim të saktë, është e mundur që të keni një atak paniku, ose në çdo rast të jeni në një situatë shumë stresuese dhe ankthioze. Njohja e menjëhershme është hapi i parë për të kapërcyer problemin.

Cilat janë simptomat fizike të ankthit

Ekzistojnë gjithashtu disa simptoma të mirë përcaktueshme tek njerëzit që vuajnë nga ankthi dhe stresi kronik. Pagjumësia, ose vështirësia për të fjetur, është gjithashtu një simptomë tipike e njerëzve të shqetësuar. Shpesh të kesh palpitacione, të ndihesh i dobët ose të përjetosh ngërçe të rastësishme në stomak në mes të ditës janë gjithashtu tregues të stresit dhe ankthit.

Çrregullimet e ankthit të njohura dhe të certifikuara

Të kesh një gjendje ankthi konstante dhe kronike çon në disa çrregullime, të cilat janë përcaktuar dhe studiuar qartë nga mjekësia. Të kesh një fobi specifike është një nga çrregullimet më të zakonshme të ankthit dhe ato mund të jenë shumë të ndryshme. Shpesh çrregullimi obsesiv-kompulsiv është një manifestim fizik i ankthit që përjetohet në një formë kronike. Të qenit i prekur nga fobia sociale, ose frika nga marrëdhëniet ndër personale, është një shenjë e qartë se diçka nuk është në rregull në nivelin psiko-fizik. Çrregullimi i stresit post-traumatik është gjithashtu një manifestim i qartë i ankthit, me origjinë nga një ngjarje specifike.

Si të kuroni ankthin

Mjafton të dini se ndonjëherë, ankthi lind nga sëmundje fizike reale dhe aktuale, dhe se për këtë arsye ato kanë një zgjidhje të saktë mjekësore. Për ankthin duhet të ketë një punë të madhe personale, në të cilën individi shkon në kërkim të arsyeve që e çojnë në këtë gjendje, përpara se të fillojmë të punojmë për të. Natyrisht psikoterapia, ndoshta e kombinuar me ilaçe qetësuese (Kujdes! Këto nuk janë këshilla mjekësore).

/rtsh.al/