RTSH 24 Live

Kuriozitete

Qyteti-grataçielë 170 km i gjatë, projekti që do të ndërtojë Arabia Saudite

27/07/2022

Qyteti-grataçielë 170 km i gjatë, projekti që do të ndërtojë Arabia Saudite

Në vitin 2021, Princi i Kurorës Saudite Mohammed bin Salman zbuloi planet e vendit për të ndërtuar “The Line”, një qytet linear inteligjent që do të ndërtohet vertikalisht, nuk do të ketë rrugë apo makina dhe do të funksionojë thjesht me energji të rinovueshme.

Tani, qeveria saudite ka publikuar imazhe se si mund të duket “The Line” pasi të jetë bërë. Qyteti do të strehojë deri në 9 milionë banorë në një fasadë xhami që kalon përgjatë bregdetit. “The Line” do të ndërtohet pranë Detit të Kuq si pjesë e Neom dhe do të shtrihet 170 kilometra do të jetë 500 metra e lartë dhe vetëm 200 metra e gjerë.

Qyteti inteligjent i ndërtuar vetëm me gradeçela nuk do të ketë rrugë dhe nuk do të jetë në gjendje të akomodojë makina, por do të ketë një hekurudhë me shpejtësi të lartë për transit nga skaji në skaj që do të zgjasë 20 minuta. Ai gjithashtu do të mbështetet në një sistem ajrimi natyror për t'u siguruar që banorët të shijojnë klimën ideale gjatë gjithë vitit. Pamjet tregojnë parqe të vendosura midis dy blloqeve lineare, të cilat do të lidhen me ura të shumta dhe do të mbushen me shumë hapësira të gjelbra.

Gjatë prezantimit Princi i Kurorës Saudite tha se “Dizajnet e zbuluara sot për komunitetet me shtresa vertikalisht të qytetit do të sfidojnë qytetet tradicionale të sheshta, horizontale dhe do të krijojnë një model për ruajtjen e natyrës dhe rritjen e jetesës njerëzore. “The Line” do të trajtojë sfidat me të cilat përballet njerëzimi në jetën urbane sot dhe do të ndriçojë alternativën mënyra për të jetuar."

Sipas qeverisë së Arabisë Saudite, struktura do të mundësohet tërësisht nga energjia e rinovueshme dhe është projektuar si një alternativë e qëndrueshme ndaj qyteteve tradicionale.

/rtsh.al/