RTSH 24 Live

Lifestyle

Proteina spike e Covid-it vret tumoret agresive dhe të vështira për t'u trajtuar në mushkëri

07/12/2022

Proteina spike e Covid-it vret tumoret agresive dhe të vështira për t'u trajtuar në mushkëri

Virusi ka marrë jetën e gjashtë milionë njerëzve dhe ka shkaktuar përçarje të paprecedentë globale por Covid në të vërtetë mund të mbajë të dhëna për shërimin e kancerit .

Në studimet laboratorike një version i modifikuar i proteinës spike të Covid vrau formën më rezistente ndaj trajtimit dhe më vdekjeprurëse të kancerit të mushkërive.

Proteina spike është pjesa unike e Covid që përdoret për të infektuar njerëzit pasi është struktura që lidhet me qelizat njerëzore në radhë të parë.

Ajo gjithashtu mund të infektojë dhe vrasë qelizat e kancerit të mushkërive, pasi kur kombinohet me qeliza të tjera proteina mund të vërë në lëvizje procesin e vdekjes së qelizave.

Shkencëtarët zbuluan se minjtë e injektuar me doza shumë të ulëta të virusit Covid u shëruan nga kanceri i tyre pasi proteina ndërvepronte me enzimat e mushkërive në një mënyrë që vrau qelizat e kancerit.

Kalipada Pahan, profesor i neurologjisë në Kolegjin Mjekësor RUSH në Çikago dhe hetues kryesor i studimit tha: “Nëse këto rezultate përsëriten te pacientët me kancer të mushkërive do të zbulonte një rrugë premtuese të kësaj sëmundjeje shkatërruese. "Proteina S1 spike intranazale mund të përdoret për kancerin e mushkërive në fazën e vonë kur nuk ka terapi tjetër për të ndaluar përparimin."

Studiuesit thanë se ka pasur raste të njerëzve me kancer të mushkërive, kushtet e të cilëve u përmirësuan pasi u infektuan me Covid gjë që forcon teorinë e tyre.

Në studimin e botuar në revistën  Cancers ekipi mori një version të klonuar të proteinës spike që është në dispozicion të shkencëtarëve.

Ata më pas e ekspozuan atë ndaj qelizave të kancerit të mushkërive me qeliza jo të vogla. Ata zbuluan se kur u shtua proteina ajo shkaktoi vdekjen e qelizave kancerogjene. Më pas, ata ua dhanë proteinën minjve me kancer të mushkërive të konstatuar duke e spërkatur në hundë çdo të dytën ditë.

Pas katër javësh ata ekzaminuan tumoret e minjve dhe zbuluan se numri dhe madhësia e tumoreve ishte ulur në grupin e dhënë nga goditja e Covid.

Kanceri i mushkërive është shkaku kryesor i vdekjeve në botë dhe ka një shkallë mjaft të ulët të mbijetesës pesëvjeçare. Normat nuk janë përmirësuar pavarësisht nga një mori terapish për kancerin e mushkërive.

Sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit, vetëm këtë vit do të ketë rreth 236,740 raste të reja të kancerit të mushkërive. Kanceri i mushkërive me qeliza jo të vogla përbën rreth 84% të të gjithë kancereve të mushkërive, zbuloi një studim .

/rtsh.al/