RTSH 24 Live

Lifestyle

Pronarja e butikut "House of Zana", fiton kundër gjigandit të modës "Zara"

08/08/2022

Pronarja e butikut "House of Zana", fiton kundër gjigandit të modës "Zara"

Pronarja e një butiku të vogël thotë se është "mbi Hënë" pasi fitoi një betejë me gjigandin e modës "High Street", Zara. Amber Kotrri, e cila drejton House of Zana me bazë në Darlington, i ishte thënë nga shitësi që biznesi i saj ishte "konceptualisht identik". Zara kishte argumentuar se kishte një "shkallë të lartë të ngjashmërive vizuale dhe orale" midis dy markave. Por një gjykatë zbuloi se lidhja ishte "shumë e parëndësishme".

Ajo tha se gjykimi ishte një "peshë e vërtetë mbi supet e mia". "Ka qenë më shumë se një vit dhe shumë stresues në jetën time në shtëpi, si nënë e tre fëmijëve të vegjël, si dhe në biznes, pasi ka pasur orë e orë të tëra për përgatitjen e dokumenteve të provave," tha ajo.

"Data e lindjes së vajzës sime përkoi me kohën kur u takuan provat e fundit, kështu që nuk ka qenë e lehtë." Kotrri tha se kishte marrë një email që e informonte për vendimin e gjykatës ndërsa ishte në një vizitë në teatër me tre fëmijët e saj - por iu deshën disa ditë për të krijuar guximin për ta hapur atë. "Ishte një dokument mjaft i gjatë dhe unë nuk mund të kuptoja shumë prej tij pasi kisha flutura," tha ajo. Megjithatë, ajo tha se pa fjalët "opozita është e pasuksesshme" dhe ishte e lehtësuar që do të ishte në gjendje të vazhdonte të rriste biznesin. "Ka qenë shumë stresuese - por ne fituam," shtoi ajo.

Në maj, zonja Kotrri, e cila përfaqësonte veten në gjykatë, tha në seancën se nuk kishte "nuk kishte gjasa" për të ngatërruar markat. Zara kishte argumentuar se aplikimi për markën tregtare House of Zana duhet të refuzohej sepse ishte shumë i ngjashëm në emër, gjë që mund të rezultonte në ngatërrimin e një marke tregtare me një tjetër nga klientët. Julia King, që përfaqëson Zara, tha se emri Zana ishte "një shenjë e vogël furçë" larg atij të klientit të saj, duke shtuar se marka me bazë në County Durham "nuk ishte dalluese dhe vetëm përshkruese". Ajo tha se mund të përbëjë një "kërcënim serioz" për Zara nëse tregu është i mbushur me marka që duken dhe duken të ngjashme. Megjithatë, regjistruesi i gjykatës Matthew Williams vendosi se ishte i kënaqur që çdo "lidhje mendore" e bërë nga klientët midis House of Zana dhe Zara do të ishte "shumë e parëndësishme dhe e shkurtër" për të rezultuar në një "shfrytëzim" të reputacionit të Zara.

'Shqip për zanat' 

Ai tha se të dy markat ishin "vizualisht dhe dëgjimisht të ngjashme në një shkallë midis të ulët dhe të mesme". Zonja Kotrri, bashkëshorti i së cilës është shqiptar, krijoi dhe e quajti kompaninë e saj në vitin 2019 sipas fjalës së vendit ballkanik për "zanat". Ajo tha se u kontaktua nga avokatët e Zara vitin e kaluar pasi u përpoq të shënonte markën e saj.

Kotrri tha se kishte qenë gjithashtu në kontakt me më shumë se 10 pronarë të tjerë të bizneseve të vogla të cilët ishin kontaktuar nga kompania e modës duke u kërkuar atyre që të riemëroheshin për shkak të ngjashmërive me emrat e tyre. Ajo ka akuzuar më parë Zarën për sjellje "shumë frikësuese" në marrëdhëniet e saj me të. Kotrri tha: “Kushdo që është në një pozicion të ngjashëm do t'i thoja, 'vazhdoni të luftoni, do t'ia vlejë në fund - jini të guximshëm dhe injoroni mënyrën kërcënuese të formulimit të shkronjave ligjore'. "Ju e dini më së shumti biznesin tuaj, ju e dini kuptimin pas çdo emri dhe nëse e keni ndërtuar atë, atëherë luftoni për të, nuk mund t'u them fëmijëve të mi se e mbylla biznesin tim sepse më tha dikush më i madh."

Inditex, kompania mëmë e Zara - është një nga grupet më të mëdha të shpërndarjes së modës në botë me 6,477 dyqane, duke përfshirë Bershka, Pull & Bear dhe Massimo Dutti. Një zëdhënës i Zara tha se ndërsa ata nuk donin të komentonin vetë gjykimin, kompania "vazhdon t'i urojë" zonjës Kotrri dhe biznesit të saj "sukses në të ardhmen".