RTSH 24 Live

Botë

Presidenti Biden zgjat moratoriumin për pagesat e kredive studentore

23/11/2022

Presidenti Biden zgjat moratoriumin për pagesat e kredive studentore

Administrata Biden do të zgjasë edhe një herë pauzën për pagesat e kredive studentore, njoftoi të martën Presidenti Joe Biden, pasi programi për të anuluar kreditë studentore të miliona njerëzve mbetet i lidhur në gjykata, shkruan ABC News.

Zgjatja synon t'i japë Gjykatës së Lartë kohë për të vendosur mbi paditë e ngritura kundër programit të kredisë studentore të Biden gjatë mandatit të tij të ardhshëm. Pauza e pagesave do të hiqet ose 60 ditë pasi Gjykata e Lartë të nxjerrë një vendim mbi programin, ose 60 ditë pas 30 qershorit, në varësi të asaj se cila datë vjen e para, tha Departamenti i Arsimit.

"Nuk është e drejtë t'u kërkosh dhjetëra miliona huamarrësve të kualifikuar për lehtësim që të rifillojnë pagesat e borxhit të tyre studentor, ndërkohë që gjykatat shqyrtojnë paditë. Për këtë arsye, Sekretari i Arsimit po zgjat pauzën për pagesat e kredisë studentore ndërsa ne kërkojmë lehtësim nga gjykata”, tha Biden në një video të postuar nga Shtëpia e Bardhë të martën pasdite.

Plani i Biden synonte të anulonte 20,000 dollarë borxh për njerëzit që merrnin Grantet Pell në kolegj dhe 10,000 dollarë për të gjithë huamarrësit e tjerë, për sa kohë që ata fitonin më pak se 125,000 dollarë, ose 250,000 dollarë si çift i martuar. Në javët e fundit, plani u bllokua nga paditë e udhëhequra nga republikanët në Gjykatën e Apelit të Qarkut të Tetë dhe në Distriktin Verior të Teksasit. Javën e kaluar, administrata Biden i kërkoi Gjykatës së Lartë të anulonte vendimin e fundit në Qarkun e Tetë që ndaloi programin e ndihmës, ose të konsideronte dëgjimin e çështjes para gjykatës gjatë mandatit të saj të ardhshëm.

"Unë jam plotësisht i sigurt se plani im është i ligjshëm," tha Biden në video. "Unë kurrë nuk do të kërkoj falje për të ndihmuar familjet e klasës punëtore dhe të klasës së mesme të rikuperohen nga kriza ekonomike e krijuar nga pandemia. Dhe do të vazhdoj të punoj për ta bërë qeverinë të punojë për të ofruar për të gjithë amerikanët për të gjithë amerikanët." shtoi ai.

 

( Sipas ABC News )