RTSH 24 Live

Art

Pesë vepra arti të famshme që u varën aksidentalisht me kokë poshtë

14/01/2023

Pesë vepra arti të famshme që u varën aksidentalisht me kokë poshtë

Arti gjithmonë do të frymëzojë dhe provokojë, por gjithashtu vazhdon të turbullojë dhe të ngatërrojë. Këtu janë disa nga fotot që janë ekspozuar pa dashje në mënyrë të gabuar të veprave të artit.

Paul Gauguin, "Fshati Breton nën borë" (1894): Muzeu d'Orsay, Paris

Ky peizazh u shit në një ankand në Tahiti pas vdekjes së Gauguin në vitin 1903. Sipas Victor Segalen, një mik i artistit që ishte i pranishëm në shitje, drejtuesi i ankandit e prezantoi pikturën me kokë poshtë, duke e quajtur atë "Ujëvarat e Niagara". Segalen e ktheu në mënyrën e duhur, duke zbuluar se ajo përshkruante vilat e Brittany në vend të ujit të Niagarës. "Fshati Breton nën borë" u ble më vonë nga Musée d'Orsay në Paris.

Piet Mondrian, "New York City 1" (1941): Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Düsseldorf

Vitin e kaluar, kuratorët në Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen të Dyseldorfit ishin gati të hapnin ekspozitën e tyre . Ata gjetën një fotografi të saj të vitit 1944 të mbështetur në studion e Mondrian me linjat blu në krye, duke sugjeruar se për dekada e kishin varur atë në mënyrën e gabuar. Por duke qenë se brishtësia e shiritave ngjitës me ngjyra e bën shumë të rrezikshëm kthimin e veprës, ajo mbetet "përmbys" në ekspozitën e tyre aktuale.

Mark Rothko, "Black on Maroon" (1958): Tate, Londër

Në vitin 1970, kur u ble nga Tate, piktura Rothko u var horizontalisht, duke reflektuar mënyrën se si artisti kishte nënshkruar kanavacat në anën e pasme. Por nëntë vjet më vonë, pas një rishfaqjeje, kuratoret ndryshuan mendje, duke i varur vertikalisht të dy versionet e "Black on Maroon". Në vitin 1987, ata u kthyen në një varje horizontale, por më pas u kthyen në vertikale.

Van Gogh, "Bari i gjatë dhe fluturat" (1890): Galeria Kombëtare, Londër

Një nxënëse 15-vjeçare duke vizituar Galerinë Kombëtare në 1965 vuri re se "Bari i gjatë dhe fluturat" dukej të ishin me kokë poshtë.

Salvador Dalí, "Katër gratë e peshkatarëve të kadaqués" (1928): Muzeu Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid

Gazeta Art vuri re se " Katër gratë e peshkatarëve të Cadaqués " të Dalit ishte varur me kokë poshtë në një shfaqje të vitit 1994 në Galerinë Hayward të Londrës. Kritikët e artit londinez nuk e kishin vënë re.

/rtsh.al/