RTSH 24 Live

Lifestyle

Personaliteti ndryshon në mënyrë drastike me kalimin e viteve

21/11/2022

Personaliteti ndryshon në mënyrë drastike me kalimin e viteve

Nëse do ta kishe takuar një shok klase të vjetër të shkollës së mesme në moshën 77-vjeçare, ai do ta kishte të vështirë të të njihte. Dhe jo vetëm për rrudhat dhe flokët e thinjura tiparet tona të personalitetit ndryshojnë rrënjësisht nga adoleshenca në pleqëri, deri në atë pikë sa është e vështirë të identifikohet një qëndrueshmëri gjatë gjithë jetës.

Kjo mbështetet nga studimi më i gjatë mbi këtë temë i kryer deri më tani, i cili analizoi personalitetin e qindra pjesëmarrësve 63 vjet më vonë. Ashtu si qelizat e trupit të njeriut po zëvendësohen vazhdimisht, argumentojnë studiuesit, po ashtu edhe karakteri i dikujt ndryshon rrënjësisht gjatë një periudhe kaq të gjatë kohore.

Gjetja duket se bie ndesh me studimet e mëparshme të cilat kishin vërejtur një qëndrueshmëri të caktuar në personalitetin e dikujt kur u testuan në periudha më të shkurtra, për shembull nga foshnjëria në moshën e mesme ose nga mosha e mesme në pleqëri.

Studimi filloi nga një hulumtim i kryer në vitin 1950 mbi 1208 fëmijë skocezë 14-vjeçarë. Më pas mësuesve të tyre iu kërkua të vlerësonin personalitetin e nxënësve të tyre në gjashtë parametra: vetëbesimi, qëndrueshmëria, qëndrueshmëria e humorit, ndërgjegjja, origjinaliteti dhe dëshira për të mësuar. Së bashku, këto tipare kontribuan në një rezultat të përcaktuar në termat e "besueshmërisë".

Më shumë se 60 vjet më vonë, studiuesit ishin në gjendje të gjurmonin 635 nga pjesëmarrësit origjinalë dhe 174 ranë dakord të ritestoheshin. Këtë herë ishin të afërmit dhe të njohurit që vlerësuan personalitetin e tyre me të njëjtat rregulla por nuk u gjet asnjë koherencë apo qëndrueshmëri kohore as për pikat e vetme të testit, as për atë të përgjithshme të besueshmërisë. Me fjalë të tjera do të kishte qenë shumë e vështirë për të njohur çdo vullnetar thjesht duke lexuar të dhënat e tyre pas 63 vjetësh.

/rtsh.al/