RTSH 24 Live

Botë

Paralajmërimi i Macron: Fitorja për të majtën ekstreme ose të djathtën ekstreme do të ndezë luftë civile

25/06/2024

Paralajmërimi i Macron: Fitorja për të majtën ekstreme ose të djathtën ekstreme do të ndezë luftë civile

Presidenti francez, Emmanuel Macron, ka paralajmëruar se partia e ekstremit të djathtë, Rally National (RN) dhe koalicioni i majtë, Fronti i Ri Popullor, që të dy janë kryesues në zgjedhjet parlamentare, rrezikojnë të sjellin “luftë civile” në Francë.

Mendoj se zgjidhjet e dhëna nga e djathta ekstreme janë jashtë diskutimit, sepse ajo po i kategorizon njerëzit në aspektin e fesë ose origjinës së tyre dhe kjo është arsyeja pse ajo çon në ndarje dhe në luftë civile,” tha ai.

Macron bëri të njëjtën kritikë ndaj partisë së majtë ekstreme, La France Insoumise (LFI), e cila është pjesë e koalicionit të Frontit të Ri Popullor.

Por edhe kjo mund të çojë në luftë civile sepse ju po i kategorizoni njerëzit vetëm në aspektin e këndvështrimit të tyre fetar ose komunitetit të cilit i përkasin, që në një farë mënyre është një mjet për të justifikuar izolimin e tyre nga komuniteti më i gjerë kombëtar, dhe në këtë rast, do të kishit një luftë civile me ata që nuk ndajnë të njëjtat vlera”, tha Macron.

I pyetur për t'iu përgjigjur komenteve të Macron, presidenti i RN Jordan Bardella, i parë si një kryeministër i mundshëm nëse RN fiton më shumë vota në zgjedhje, u përgjigj: "Një president nuk duhet ta thotë këtë."

Udhëheqësi i France Unbowed, Jean-Luc Mélenchon dënoi gjithashtu komentet e Macron, duke thënë se ishin politikat e vetë presidentit ato që po shkaktonin trazira civile./ The Guardian

/rtsh.al/