RTSH 24 Live

Kuriozitete

Panda e fundit në Europë zbulohet nga dhëmbët e ruajtur në muzeun bullgar

02/08/2022

Panda e fundit në Europë zbulohet nga dhëmbët e ruajtur në muzeun bullgar

Panda e fundit në Evropë është zbuluar nga dhëmbët e ruajtur në një muze bullgar. Molari dhe kani i sipërm i fosilizuar u gjetën fillimisht në fund të viteve 1970 në depozitat e qymyrit dhe u mbajtën në koleksionin e Muzeut Kombëtar Bullgar të Historisë Natyrore për më shumë se katër dekada.

Nikolai Spassov, professor në muze dhe autor i një studimi të ri mbi dhëmbët, ka deklaruar në një konferencë për shtyp se mbi dhëmbët e ruajtur në muzeun bullgar ishte vendosur vetëm një etiketë e shkruar në mënyrë të paqartë me dorë.

“Më deshën shumë vite për të kuptuar se cili ishte lokaliteti dhe cila ishte mosha e tij. Pastaj m'u desh gjithashtu shumë kohë për të kuptuar se kjo ishte një panda gjigante fosile e panjohur. Ky zbulim tregon se sa pak ne ende dimë për natyrën e lashtë dhe tregon gjithashtu se zbulimet historike në paleontologji mund të çojnë në rezultate të papritura, edhe sot," tha ai.

Specia e zbuluar përmes objekteve të muzeut ishte panda e fundit e njohur që jetonte në Evropë. Studiuesit e quajtën atë Agriarctos nikolovi sipas paleontologut shumëvjeçar të muzeut, Ivan Nikolov, i cili fillimisht katalogoi gjetjen. Sipas CNN, studimi zbuloi se panda ka të ngjarë të ketë ngrënë një dietë kryesisht vegjetariane, të ndryshme nga ato të të afërmve të vetëm të gjallë të pandas, e cila ha vetëm bambu. Depozitat e qymyrit në të cilat u gjetën dhëmbët, dhanë dëshmi se kjo panda e lashtë banonte në rajone pyjore dhe moçalore.

Spassov dhe bashkautori i tij Qigao Jiangzuo, një specialist pandash nga Universiteti i Pekinit në Kinë, propozuan se panda mund të ishte zhdukur gjatë një ngjarjeje në të cilën pellgu i Mesdheut u tha, duke transformuar mjedisin përreth.

Pandat gjigante janë një grup shumë i specializuar arinjsh. Edhe nëse A. niklovi nuk ishte aq i specializuar në habitate dhe ushqim sa panda gjigante moderne, pandat fosile ishin mjaft të specializuara dhe evolucioni i tyre lidhej me habitatet e lagështa dhe të pyllëzuara. Ka të ngjarë që ndryshimet klimatike në fund të Miocenit në Evropën Jugore, duke çuar në tharje, të kenë një efekt negativ në ekzistencën e pandas së fundit evropiane”, tha Spassov në njoftim.

/rtsh.al/