RTSH 24 Live

Teknologji

Një sistem printimi 3D bën të mundur krijimin e objekteve që janë të pamundura të krijohen në Tokë

23/01/2023

Një sistem printimi 3D bën të mundur krijimin e objekteve që janë të pamundura të krijohen  në Tokë

Astronautët e Stacionit Ndërkombëtar të Hapësirës po eksperimentojnë një proces të ri printimi 3D që do të bëjë të mundur krijimin e objekteve në hapësirë sepse në Tokë për shkak të forcës së gravitetit  do të ishte e pamundur të krijonin. Për shembull, trarë veçanërisht të gjatë ose veçanërisht të rëndë të cilët do të priren të deformohen ose thyhen për shkak të peshës së tyre gjatë fazës së ndërtimit.

Procesi është zhvilluar nga inxhinierët e NASA-s, një guaskë e hollë silikoni me formën e objektit që do të bëhet është e mbushur me rrëshirë të lëngshme. Rrëshira është fotosensitive pasi të përfundojë, objekti ndriçohet me disa ndezje, ngurtësohet dhe mund të nxirret nga silikoni.

Pjesët e para të bëra në hapësirë ​​do të dërgohen në MIT për të studiuar rezistencën dhe karakteristikat e tyre. Qëllimi përfundimtar i këtyre eksperimenteve është t'u sigurojë astronautëve një sistem për të prodhuar vetë pjesë këmbimi për Stacionin Hapësinor, pa pasur nevojë të presin për furnizime nga Toka. Për të arritur këtë qëllim, do të nevojiten teste të tjera të shumta dhe formimi i rrëshirave me karakteristika specifike për përdorime të ndryshme.

Në përgjithësi, një teknologji e këtij lloji, ndoshta në një shkallë më të madhe dimensionale, mund të jetë e dobishme për ndërtimin në vend të strukturave që synojnë të strehojnë eksploruesit e parë të Marsit.

/rtsh.al/