RTSH 24 Live

Kuriozitete

Një nga përbërësit thelbësorë për jetën, zbulohet karbon në oqeanin e njërës prej hënave të Jupiterit

21/09/2023

Një nga përbërësit thelbësorë për jetën, zbulohet karbon në oqeanin e njërës prej hënave të Jupiterit

Oqeani i gjerë nëntokësor i Evropës, një nga hënat e shumta të Jupiterit, përmban karbon, një nga përbërësit thelbësorë për jetën, kanë zbuluar shkencëtarët.

Vëzhgimet, nga teleskopi hapësinor James Webb , tregojnë se akulli i dioksidit të karbonit në sipërfaqen e hënës e ka origjinën nga oqeani i kripur që shtrihet nën një kore akulli 10 milje të trashë. Megjithëse gjetjet nuk i përgjigjen pyetjes nëse jeta aliene po fshihet në thellësitë e ftohta dhe të zymta, ato i shtojnë peshë pikëpamjes se oqeani i Evropës mund të jetë vendi më premtues në sistemin diellor për ta kërkuar atë.

Evropa është pak më e vogël se hëna e Tokës. Format hipotetike të jetës do të duhet të përballen me disa fatkeqësi ekstreme, duke përfshirë temperaturat e sipërfaqes që rrallë tejkalojnë -140C dhe rrezatimin e ardhur nga Jupiteri. Por, oqeani i Evropës, 40-100 milje  i thellë, 10 deri në 15 milje nën sipërfaqen e tij të akullt, e ka bërë hënën një pretendente kryesore në kërkimin e jetës.

Banueshmëria potenciale e oqeanit të thellë varet nga kimia e tij, duke përfshirë bollëkun e elementeve biologjikisht thelbësorë, si karboni./ The Guardian