RTSH 24 Live

Bota

Nigeria themelon qendrën për kontrollin e armëve

04/05/2021

Nigeria themelon qendrën për kontrollin e armëve

Nigeria të hënën krijoi një qendër të kontrollit të armëve për të luftuar problemet e sigurisë në këtë vend.

"Presidenti MBuhari (Muhammadu Buhari) ka aprovuar krijimin e një Qendre Kombëtare për Kontrollin e Armëve të Vogla dhe Armëve të Lehta (NCCSALW) për t'u vendosur në Zyrën e Këshilltarit të Sigurisë Kombëtare", tha Presidenca e Nigerisë në Twitter.

NCCSALW është vendosur të shërbejë si mekanizëm institucional për udhëzimin e politikave, hulumtimin dhe monitorimin e të gjitha aspekteve të armëve të vogla dhe armëve të lehta në vendin e Afrikës Perëndimore, theksohet në njoftimin e zyrës së këshilltarit të sigurisë kombëtare.

"Ky vendim është pjesë e ristrukturimit të vazhdueshëm të arkitekturës së sigurisë së Nigerisë", thuhet më tej në njoftim.

Sipas njoftimit, ndikimi i përhapjes së armëve të lehta dhe të lehta përtej kufijve kombëtarë në Afrikë dhe rajonin e Sahelit ka rezultuar në terrorizëm, trafik të qenieve njerëzore, krim të organizuar dhe kryengritje në Afrikën Perëndimore dhe Nigeri.

Organizata terroriste Boko Haram nisi një kryengritje të përgjakshme në vitin 2009 në Nigerinë verilindore, por më vonë përhapi mizoritë e saj në Nigerin, Çadin dhe Kamerunin fqinjë, duke shkaktuar përgjigje ushtarake.

Sipas Zyrës së OKB-së për Koordinimin e Çështjeve Humanitare, më shumë se 30.000 njerëz janë vrarë dhe gati 3 milionë janë zhvendosur brenda një dekade të aktiviteteve terroriste të Boko Haram-it në Nigeri./AA