RTSH 24 Live

Lifestyle

Ndryshimet klimatike po përkeqësojnë dhimbjet e kokës dhe sëmundjet e tjera neurologjike

20/11/2022

Ndryshimet klimatike po përkeqësojnë dhimbjet e kokës dhe sëmundjet e tjera neurologjike

Ndërsa planeti bëhet më i ngrohtë, njerëzit me sëmundje neurologjike si dhimbja e kokës, skleroza e shumëfishtë dhe sëmundja e Parkinsonit mund të përjetojnë simptoma përkeqësuese, kanë paralajmëruar shkencëtarët.

Një përmbledhje e studimeve të publikuara mbi ndryshimet klimatike dhe sëmundjet neurologjike tregoi se ngjarjet ekstreme të motit dhe luhatjet e temperaturës u shoqëruan me një prevalencë më të lartë të goditjes në tru si dhe me dhimbje koke shtrimin në spital të pacientëve me demencë dhe përkeqësim të tyre. Ngjarjet ekstreme të motit dhe luhatjet e temperaturës ishin veçanërisht të lidhura me rritjen e këtyre simptomave.

Rishikimi, i botuar në revistën e Neurologjisë të Akademisë Amerikane tregoi gjithashtu se ndryshimi i klimës rezultoi në "kushte të favorshme" që inkurajojnë përhapjen e sëmundjeve neuroinfektive, si virusi i Nilit Perëndimor, meningjiti meningokokal dhe encefaliti i lindur nga rriqnrat.

Kushtet e tilla janë zgjeruar "përtej zonave tradicionale gjeografike" për shkak të ngrohjes globale dhe këto sëmundje të bartura nga kafshët dhe insektet vënë në rrezik popullata të reja, tha ai.

Ekspozimi ndaj ndotësve të ajrit, si nitratet dhe grimcat e imta, është shoqëruar gjithashtu me incidencën dhe ashpërsinë e goditjes, dhimbje koke, rrezikun e demencës, sëmundjen e Parkinsonit. Dr Andrew Dhawan, nga Klinika Cleveland në Ohio dhe autor i studimit, tha se pavarësisht përpjekjeve të komunitetit ndërkombëtar për të reduktuar rritjen e temperaturës globale tha se "ndryshime të pakthyeshme mjedisore tashmë kanë ndodhur".

“Ndërsa ne jemi dëshmitarë të efekteve të një planeti që po ngrohet, në shëndetin e njeriut është e domosdoshme që neurologët të parashikojnë se si mund të ndryshojë sëmundja neurologjike,” shtoi ai.

Kjo përfshinte 289 studime mbi ndikimin e ndotjes, 38 mbi ngjarjet ekstreme të motit dhe luhatjet e temperaturës dhe 37 mbi sëmundjet neuroinfektive në zhvillim.

Por Dr. Dhawan tha se disa nga sfidat e paraqitura nga ndryshimi i klimës për njerëzimin "nuk janë studiuar mirë". “Për shembull, rishikimi ynë nuk gjeti asgjë në lidhje me efektet në shëndetin neurologjik nga pasiguria e ushqimit dhe ujit, megjithatë këto janë të lidhura qartë me shëndetin neurologjik dhe ndryshimet klimatike,” shpjegoi ai. “Nevojiten më shumë studime mbi mënyrat për të reduktuar transmetimin e sëmundjeve neuroinfektive, si ndikon ndotja e ajrit në sistemin nervor dhe si të përmirësohet ofrimi i kujdesit neurologjik përballë ndërprerjeve të lidhura me klimën.”

/rtsh.al/