RTSH 24 Live

Teknologji

NASA në kërkimin e jetës aliene, teleskopi zbulon molekula që mund të tregojnë praninë e saj

22/11/2022

NASA në kërkimin e jetës aliene, teleskopi zbulon molekula që mund të tregojnë praninë e saj

Teleskopi Hapësinor James Webb i NASA -s (JWST) mund të jetë një ndihmë e rëndësishme në kërkimin e jetës aliene pasi zbuloi me sukses përbërjen e atmosferës së një ekzoplaneti.

Instrumentet e fuqishme të JWST kapën atomet dhe molekulat së bashku me shenjat e kimisë aktive dhe retë veçoritë e Hubble dhe Spitzer nuk ishin në gjendje të zbulonin kur vëzhguan planetin dhe ato që mbajnë prova të shenjave të jetës.

Astronomët përdorën WASP-39b, një Saturn i nxehtë 700 vite dritë larg nga Toka, për të testuar aftësitë e teleskopit  dhe përdori rrezet infra të kuqe për të kapur gjurmët e gishtave kimikë me ngjyra që nuk mund të zbulohen në dritën e dukshme.

Vështrimet e reja të konsideruara si një 'ndryshues i lojës' mund të zbulojnë se si ky ekzoplanet u formua nga disku i gazit dhe pluhurit që rrethon yllin mëmë në vitet e tij të reja.

Natalie Batalha, një astronome në Universitetin e Kalifornisë, Santa Cruz, e cila kontribuoi dhe ndihmoi në koordinimin e hulumtimit të ri tha në një deklaratë : "Ne vëzhguam ekzoplanetin me instrumente të shumta që së bashku ofrojnë një pjesë të gjerë të spektrit infra të kuq dhe një mori gjurmësh gishtash kimikë të paarritshëm.

WASP-39b po rrotullohet rreth një ylli pritës që është tetë herë më afër se Merkuri me diellin tonë, gjë që astronomët besojnë se duhet të sjellë një kuptim më të thellë se si këto procese ndikojnë në diversitetin e planetëve të vëzhguar në galaktikë.

Për të zbuluar sekretet e ekzoplanetit, JWST gjurmoi planetin teksa kalonte përpara yllit të tij duke lejuar që një pjesë e dritës së tij të filtronte nëpër atmosferën e tij.

“Llojet e ndryshme të kimikateve në atmosferë thithin ngjyra të ndryshme të spektrit të dritës së yjeve kështu që ngjyrat që mungojnë u tregojnë astronomëve se cilat molekula janë të pranishme”, tha NASA në njoftimin e saj.

Teleskopi gjithashtu zbuloi një sërë elementesh duke përfshirë natriumin, kaliumin dhe avujt e ujit në atmosferën e ekzoplanetit. Këto konfirmojnë atë që ishte kapur më parë nga vëzhgimet e teleskopit me bazë në hapësirë ​​dhe në tokë por JWST gjeti gjurmë gishtash shtesë të ujit në këto gjatësi vale më të gjata që nuk janë parë më parë.

Hannah Wakeford, një astrofizikane në Universitetin e Bristolit në Mbretërinë e Bashkuar, e cila heton atmosferat e ekzoplaneteve tha në një deklaratë: "Ne kishim parashikuar se çfarë do të na tregonte teleskopi por ishte më i saktë, më i larmishëm dhe më i bukur se sa besonim”.

/rtsh.al/