RTSH 24 Live

Teknologji

NASA dhe Boeing do të sjellin avionët e ri që do të reduktojnë emetimet

19/01/2023

NASA dhe Boeing do të sjellin avionët e ri që do të reduktojnë emetimet

NASA dhe Boeing do të punojnë së bashku në projektin Sustainable Flight Demonstrator për të ndërtuar, testuar dhe fluturuar një avion që redukton emetimet.

Fluturimi i parë testues i këtij avioni eksperimental është caktuar të bëhet në vitin 2028. Qëllimi është që teknologjia t'i shërbejë afërsisht 50% tregut komercial përmes avionëve me distanca të shkurtra dhe të mesme, tha Nelson.

Sipas NASA-s, linjat ajrore mbështeten kryesisht në avionë me një rresht, të cilët përbëjnë gati gjysmën e emetimeve të aviacionit në mbarë botën. Zhvillimi i teknologjisë së re për të reduktuar përdorimin e karburantit mund të mbështesë objektivin e administratës Biden për arritjen e emetimeve neto të karbonit në aviacion deri në vitin 2050, siç përcaktohet në Planin e Veprimit për Klimën e Aviacionit të SHBA-së.

Boeing vlerëson se kërkesa për avionin e ri me një rresht do të rritet me 40,000 avionë midis 2035 dhe 2050. Dizajni mbi të cilin po punojnë NASA dhe Boeing mund të zvogëlojë konsumin e karburantit dhe emetimet deri në 30% krahasuar me avionët më efikas të sotëm, sipas agjencisë.

Quhet koncepti Transonic Truss-Braced Wing, i cili mbështetet në krahë të zgjatur e të hollë të stabilizuar nga shirita diagonale që lidhin krahët me avionin. Forma e dizajnit krijon më pak tërheqje, që do të thotë djegie më pak karburant.

/rtsh.al/