RTSH 24 Live

Teknologji

Musk vë bast për Teslan: Këtë vit s’do të ketë njerëz që drejtojnë vetura

27/01/2022

Musk vë bast për Teslan: Këtë vit s’do të ketë njerëz që drejtojnë vetura

Produktet më të rëndësishme të Tesla-s këtë vit dhe vitin e ardhshëm nuk do të jenë makinat, tha të mërkurën CEO Elon Musk, por softueri që i drejton ato në mënyrë autonome dhe një robot humanoid që kompania pret të ndihmojë në fabrikë.

Premtimet e guximshme të miliarderit më të njohur në industrinë e makinave elektrike përballen me sfida të mëdha, nga teknologjia te rregullat. Tesla dhe kompanitë e tjera të teknologjisë së makinave kanë humbur objektivat e tyre për softuerin vetëdrejtues për vite me rradhë. “Më pëlqen fakti që ata po e shtyjnë zarfin, por mendoj se janë shumë agresivë”. tha analisti i Roth Capital Partners, Craig Irwin.

Musk ka ndërtuar një karrierë duke sfiduar skeptikët me bizneset që punojnë në makina elektrike dhe raketa. Disa shoferë të Teslës blejnë paketa 12,000 dollarësh vetë-drejtues me shpresën se autonomia e plotë është afër, dhe 60,000 shoferë Tesla po testojnë softuerin më të fundit vetë-drejtues, një shkallë që kompanitë e tjera të softuerit të automjeteve autonome vetëm mund ta ëndërrojnë. “Unë do të isha i shokuar nëse nuk do të arrijmë vetë-drejtim të plotë më të sigurt se njeriu këtë vit. Do të isha i shokuar”, tha Musk, duke parashikuar se vetëdrejtimi i plotë do të bëhej “burimi më i rëndësishëm i përfitimit për Teslën”. “Është e mirë nga pikëpamja financiare”, tha ai, duke thënë se robotaksi do të rriste dobinë e një automjeti me pesë herë, pasi pronarët mund t'i dërgojnë makinat e tyre në punë kur nuk është e nevojshme.

Tesla përdor kamera si edhe inteligjencë artificiale, duke shmangur teknologji të tjera si radarët dhe lidarët që përfshijnë rivalët si Waymo.