RTSH 24 Live

Kuriozitete

Monito, krijesa e vogël që do ndihmojë shkencëtarët të gjejnë zgjidhjen për nxitjen e letargjisë te astronautët

05/08/2022

Monito, krijesa e vogël që do ndihmojë shkencëtarët të gjejnë zgjidhjen për nxitjen e letargjisë te astronautët

Një krijesë e vogël e quajtur Monito del monte mund “të ndihmojë” shkencëtarët për të kuptuar më mirë metabolizmin e njeriut dhe ndoshta edhe të na ndihmojë në gjetjen e zgjidhjeve për udhëtimet në hapësirë ​​të gjatë.

Monito del monte, sipas CNN, një krijesë tërheqëse si miu që jeton në pyjet e Patagonisë, vrapon vertikalisht lart pemëve, duke mbuluar një metër lëvore në sekondë, për të shijuar insektet dhe frutat e verës që piqen lart në tendë.

Por është aftësia e monitos për të ngadalësuar funksionet e saj trupore për t'i mbijetuar dimrave të ashpër të rajonit që ka magjepsur shkencëtarët, si biologu Roberto Nespolo, një profesor që studion metabolizmin e kafshëve në Universitetin Austral të Kilit.

Sapo moti bëhet i ftohtë, monito me sy të insekteve ndërton një fole me myshk në një zgavër peme.

Atje, marsupial i vockël hyn në atë që Nespolo e përshkroi si një përgjumje vdekjeprurëse, dhe rrahjet e tij të zemrës bien nga 200 rrahje në minutë në 2 ose 3 rrahje në minutë. Në këtë gjendje joaktive, ai kursen energji, duke marrë vetëm frymë çdo tre minuta. Gjaku i tij ndalon qarkullimin.

"Unë u interesova (për monito) për shkak të kapacitetit të mahnitshëm të këtij marsupial për të reduktuar metabolizmin (e tij) dhe për të kursyer rreth 95% të energjisë gjatë torporit. Kjo është ajo që ne matëm ... në laborator. Tani ne mund t'i përsëritnim ato matje në natyrë dhe zbuluam se ky kapacitet është edhe më i madh. Monitos mund të binte në letargji në zero gradë (Celsius), pa asnjë dëm për indet e tyre", tha Nespolo. Puna e tij është paraqitur në serinë e re origjinale të CNN "Patagonia: Jeta në skaj të botës".

Nespolo kërkon të kuptojë se si këto krijesa të vogla të majës jugperëndimore të Amerikës së Jugut e arrijnë këtë sukses, diçka që mund të na ndihmojë për të kuptuar më mirë metabolizmin e njeriut dhe ndoshta edhe të ndihmojë në gjetjen e zgjidhjve për udhëtimet në hapësirë ​​të gjatë.

Agjencitë hapësinore thonë se nëse njerëzit duan të arrijnë në Mars, zbulimi se si të nxisin letargji te astronautët mund të jetë mënyra më e mirë për të kursyer kostot e misionit, për të zvogëluar madhësinë e anijes kozmike dhe për të mbajtur ekuipazhin të shëndetshëm.

/rtsh.al/