RTSH 24 Live

Ekonomi

Ministri : Hungaria kërkon të rrisë pronësinë e brendshme në më shumë sektorë kyç! 

19/05/2022

Ministri : Hungaria kërkon të rrisë pronësinë e brendshme në më shumë sektorë kyç! 

Hungaria duhet të rrisë pronësinë e brendshme në më shumë sektorë kyç, përveç bankës, medias dhe energjisë, tha të mërkurën një ministër i emëruar i kabinetit, duke sinjalizuar më shumë presion mbi kompanitë e huaja për të zvogëluar praninë e tyre në vend.

Kryeministri Viktor Orban, i rizgjedhur për mandatin e katërt radhazi muajin e kaluar, ka udhëhequr një fushatë më shumë se një dekade për të sjellë pronësinë hungareze në sektorët bankar, media dhe energjitik mbi 50%, me biznesmenë pranë partisë së tij qeverisëse Fidesz.

"Një konvergjencë e qëndrueshme (ekonomike) (me Bashkimin Evropian) është një përparësi kryesore dhe kjo kërkon një ekonomi autonome dhe të vetë-qëndrueshme," i tha parlamentit Marton Nagy, një ish-zëvendës guvernator i bankës qendrore dhe i zgjedhuri i Orbanit për ministër të zhvillimit ekonomik. seanca e konfirmimit.

Nagy, i cili duket i sigurt për të siguruar miratimin e ligjvënësve, tha se nevojiteshin hapa të mëtejshëm për të rritur pronësinë e brendshme në sektorin e ndërtimit, ku lojtarët vendas ishin "pothuajse të padukshëm", si dhe në shitjen me pakicë të ushqimit dhe sigurimet.

"Sistemi bankar përfaqësoi hapin e parë, por ne gjithashtu duhet të merremi me siguruesit," tha Nagy, pa dhënë detaje.

Gjatë dekadës së fundit, disa banka të huaja i kanë shitur bizneset e tyre hungareze lojtarëve vendas, por Nagy tha se firmat e huaja ende dominojnë sektorin e sigurimeve.

Së fundmi, siguruesi holandez Aegon përfundoi në mars shitjen e krahut të tij hungarez te Vienna Insurance Group (VIG) për 620 milionë euro (682 milionë dollarë), si pjesë e një investimi më të gjerë të bizneseve rajonale të shpallur në vitin 2020.

Qeveria hungareze fillimisht bllokoi marrëveshjen, por më pas e miratoi atë duke marrë 45% të aksioneve në njësitë vendore të Aegon dhe VIG.

Nagy tha gjithashtu se qeveria e Orban synonte të mbante kufijtë e çmimeve të karburantit, energjisë, disa ushqimeve bazë dhe hipotekave për sa kohë që inflacioni ishte jashtëzakonisht i lartë për të mbrojtur hungarezët nga goditjet e çmimeve.