RTSH 24 Live

Europë

Ministri gjerman Lindner: Jepini fund ëndrrës për heqjen e qymyrit deri në 2030-n

01/11/2023

Ministri gjerman Lindner: Jepini fund ëndrrës për heqjen e qymyrit deri në 2030-n

Ministri gjerman i Financave, Christian Lindner ka vënë në pikëpyetje aftësinë e Gjermanisë për të hequr gradualisht qymyrin si burim energjie deri në vitin 2030, një objektiv i përshkruar në marrëveshjen e koalicionit të qeverisë dy vjet më parë.

”Për sa kohë që nuk është e qartë se energjia është e disponueshme dhe e përballueshme, ne duhet të ndalojmë së ëndërruari për një ndërprerje të qymyrit në vitin 2030”, tha ministri për gazetën ”Kölner Stadt-Anzeiger”.

Në marrëveshjen e tyre të koalicionit, socialdemokratët e kancelarit Olaf Scholz, të Gjelbrit dhe Demokratët e Lirë (FDP) pro-biznesit të Lindnerit kishin rënë dakord që “në mënyrë ideale” të çonin përpara largimin e vendit nga qymyri nga viti 2038 në 2030.

Lindner dëshiron që Gjermania të mbështetet më shumë në gazin natyror me burim vendas.

“Prodhimi i gazit në vend duhet të intensifikohet”, tha ai.

Përveç kësaj, tha ai, zgjerimi i energjive të rinovueshme duhet të bëhet i mundur më shpejt.


/ rtsh.al /