RTSH 24 Live

Europë

Ministrat e Jashtëm të BE-së miratojnë vendimin për transferimin e fitimeve nga asetet ruse në Ukrainë

24/06/2024

Ministrat e Jashtëm të BE-së miratojnë vendimin për transferimin e fitimeve nga asetet ruse në Ukrainë

Në një takim të rregullt të Këshillit të BE-së, ministrat e jashtëm të 27 vendeve të BE-së miratuan vendimin për transferimin e 1.4 miliardë eurove të fitimeve nga asetet e ngrira të Rusisë në Objektin Evropian të Paqes për ndihmë ushtarake për Ukrainën, tha në një konferencë shtypi shefi i punëve të jashtme të BE-së, Josep Borrell. rezultatet e takimit.

"Ministrat ranë dakord sot për kuadrin ligjor për shpërndarjen e fitimeve të papritura nga asetet e palëvizshme ruse në objektin e paqes evropiane. Fitimet e papritura që vijnë nga asetet ruse të ngrira në Evropë, jo nga vetë asetet, do të përdoren në Në mënyrën më të shpejtë të mundshme për të mirën e Ukrainës, 1.4 miliardë euro do të jenë në dispozicion gjatë muajit të ardhshëm dhe një miliardë të tjerë deri në fund të vitit, tha Borrell.

Sipas tij, këto para do të përdoren për blerjen e sistemeve të mbrojtjes ajrore dhe municioneve për Ukrainën, si dhe për të mbështetur industrinë e mbrojtjes së vendit.

Kreu i diplomacisë së BE-së vuri në dukje gjithashtu se Hungaria nuk mund të bllokojë përdorimin e fitimeve nga asetet ruse për Ukrainën, pasi nuk mori pjesë në vendim.

“Ne mendojmë se kjo është e ligjshme, pasi një shtet nuk ka marrë pjesë në vendimmarrje, prandaj nuk ka të drejtë të marrë pjesë në vendimin për qëllimet për të cilat janë ndarë paratë”, tha ai.

Borrell vuri në dukje se Hungaria vazhdon të bllokojë pagesat në shumën prej 6 miliardë eurosh nga Fondi Evropian i Paqes në Ukrainë.

Borrell tha gjithashtu se Bashkimi Evropian dhe Ukraina synojnë të nënshkruajnë një marrëveshje për garancitë e sigurisë për Kievin deri në fund të qershorit.

"Ne jemi duke përfunduar angazhimet tona të sigurisë për Ukrainën. Shpresoj se kjo punë do të përfundojë shumë shpejt në mënyrë që ne të mund ta nënshkruajmë këtë marrëveshje ndoshta ende këtë muaj, ndoshta në margjinat e Këshillit të ardhshëm të Bashkimit Evropian (27-28 qershor - TASS), Borrell tha duke theksuar se kështu dokumenti do të shërbejë si një sinjal për Moskën për mbështetjen e BE-së për Kievin.

Asetet e ngrira ruse

Bashkimi Evropian, Kanadaja, Shtetet e Bashkuara dhe Japonia ngrinë asetet e Rusisë në vlerë prej rreth 300 miliardë dollarësh pas fillimit të operacionit special ushtarak në Ukrainë. Nga këto, rreth 5-6 miliardë dollarë ndodhen në Shtetet e Bashkuara, dhe shumica e tyre janë në Evropë, duke përfshirë faqen ndërkombëtare të Euroclear në Belgjikë (ku ruhen 210 miliardë dollarë).

Siç tha zëdhënësja e Ministrisë së Jashtme ruse, Maria Zakharova, Moska do të ndërmarrë menjëherë hapa hakmarrës. Ajo i quajti cinike dhe kriminale synimet e Perëndimit për të përdorur të ardhurat nga asetet e ngrira ruse në favor të Ukrainës.

 

/rtsh.al/