RTSH 24 Live

Teknologji

Metodë kozmike e matjes së kohës për të sinkronizuar të gjitha orët në Tokë

14/05/2022

Metodë kozmike e matjes së kohës për të sinkronizuar të gjitha orët në Tokë

Teknologjia moderne pulson me një rrahje zemre të matur në mikrosekonda. Nga sistemet globale të pozicionimit te rrjetet e komunikimit, është jetike që çdo komponent të bjerë në sinkronizim pothuajse të përsosur, shkruan ScienceAlert.

Kjo metodë kozmike e matjes së kohës propozon të sinkronizojë të gjitha orët në Tokë

Bazuar në standardet e përcaktuara nga një grup i specializuar detyrash, sinjalet e dërguara përmes fibrës optike ose poshtë nga një satelit orbital priren të sigurojnë që teknologjia e ndjeshme ndaj kohës të përputhet me momentet deri në nanosekondë.

Megjithatë, kjo nuk do të jetë gjithmonë kështu. Duke u mbështetur në pajisjet elektronike të gabuara, të ndara nga distanca të mëdha, të fshehura nën valë dhe gurë, është e lehtë që pjesët vitale të një rrjeti të humbasin ritmin.

Sipas gjeofizikanit të Universitetit të Tokios, Hiroyuki Tanaka, mund të jetë koha e duhur që të kërkojmë diku tjetër për një kohëmatës më të besueshëm dhe më të arritshëm. Si në qiell, dhe lart.

"Është relativisht e lehtë për të mbajtur kohën me saktësi këto ditë. Për shembull, orët atomike e kanë bërë këtë për dekada tani," thotë Tanaka.

"Megjithatë, këto janë pajisje të mëdha dhe të shtrenjta që janë shumë të lehta për t'u ndërprerë. Kjo është një arsye që unë kam punuar në një mënyrë të përmirësuar për të mbajtur kohën."

I quajtur sinkronizimi kozmik i kohës (CTS), Tanaka propozon që ne të përdorim fishekzjarrët nënatomike që bien nga përplasjet midis rrezeve kozmike me energji të lartë dhe atmosferës sonë.

Këto përplasje gjenerojnë një sërë grimcash, njëra prej të cilave është kushëriri i rëndë i elektronit - muoni.

Këto pjesë të forta të materies qëllojnë drejt sipërfaqes së planetit me shpejtësinë afër dritës, duke respektuar pak në rrugën e tij. Zgjatni dorën dhe mund të prisni që një muon të godasë në pëllëmbën tuaj një herë në sekondë.

Edhe shkëmbi nën këmbët tuaja lufton për të bllokuar rrugën e tij, një veçori që i bën ata të përsosur për të ndriçuar një dritë në brendësi të strukturave të dendura si Piramida e Madhe e Gizës.

Ç'është më e rëndësishmja, çdo shi i muonëve bie në një mënyrë paksa unike, duke siguruar një shpërthim të veçantë që mund të zbulohet në mënyrë të pavarur nga sensorë të shpërndarë në disa kilometra katrorë.

Duke ndarë detajet e çdo ngjarjeje dhe duke punuar mbrapsht, një rrjet mund të përdorë një seri fishekzjarre kozmike me muon për të sinkronizuar orët e tyre me saktësi të ndarë të sekondës.

"Parimi është i fortë dhe teknologjia, detektorët dhe elektronika e kohës tashmë ekzistojnë. Kështu që ne mund ta zbatojmë këtë ide relativisht shpejt," tha Tanaka.

Është e lehtë të imagjinohet një rrjetë kapëse muonësh në fund të oqeanit ose të shpërndara në rajone të largëta, të sinkronizuara me ndërgjegje për të rreshtuar vëzhgimet që mund të ndihmojnë në identifikimin e tërmeteve ose paralajmërimin kundër cunamit.

Sipas Tanaka, teknologjia mund të ketë gjithashtu një avantazh të shtuar për të shërbyer si bazë për një lloj të ri të sistemit të pozicionimit global duke hartuar muonet në burimin e tyre.

Nëse një teknologji e tillë mund të shtojë metodat aktuale, të shërbejë si një alternativë në situata të zgjedhura ose ta zëvendësojë atë krejtësisht, mbetet ende për t'u parë.

“Thomas Edison ndezi Manhatanin duke filluar me një llambë të vetme”, thotë Tanaka.

"Ndoshta ne duhet të marrim këtë qasje, duke filluar me një bllok qyteti, më pas një distrikt, dhe përfundimisht do të sinkronizojmë të gjithë Tokion dhe më gjerë." ( Sipas ScienceAlert).