RTSH 24 Live

Teknologji

Meteoridi i vogël përplaset tek teleskopi hapësinor Webb me vlerë 10 miliardë dollarë

09/06/2022

Meteoridi i vogël përplaset tek teleskopi hapësinor Webb me vlerë 10 miliardë dollarë

Një meteor i vogël goditi teleskopin hapësinor James Webb të sapovendosur në maj, duke rrëzuar një nga pasqyrat e tij të veshura me ar, por duke mos ndryshuar orarin e observatorit orbital për t'u bërë plotësisht funksional së shpejti, tha NASA të mërkurën, shkruan Reuters.

Shkëmbi i vogël hapësinor goditi teleskopin 10 miliardë dollarë diku nga fundi i majit dhe la një efekt të vogël, por të dukshëm në të dhënat e teleskopit, tha NASA në një deklaratë, duke shtuar se ishte goditja e pestë dhe më e madhe e teleskopit .

"Pas vlerësimeve fillestare, ekipi zbuloi se teleskopi është ende duke performuar në një nivel që tejkalon të gjitha kërkesat e misionit," tha NASA. “Analizat dhe matjet e plota janë në vazhdim”.

Inxhinierët kanë filluar një rregullim delikat të segmentit të pasqyrës së prekur për të ndihmuar në "anulimin e një pjese të shtrembërimit" të shkaktuar nga mikrometeori, tha NASA.

Webb u parkua në një orbitë diellore afërsisht një milion milje (1.6 milion km) nga Toka në janar dhe pritet të japë imazhet e para me ngjyra të kozmosit në korrik.

"Ky ndikim i fundit nuk shkaktoi asnjë ndryshim në orarin e operacioneve të Webb," tha NASA.

Pasqyra e Webb-it ishte projektuar për t'i bërë ballë bombardimeve me grimca me madhësi pluhuri që fluturojnë me shpejtësi ekstreme në hapësirë, por ndikimi më i fundit ishte "më i madh se sa ishte modeluar dhe përtej asaj që ekipi mund të kishte testuar në tokë", tha NASA.

Teleskopi hapësinor, i menaxhuar nga NASA, konsiderohet si observatori më i fuqishëm me bazë hapësinore i ndërtuar ndonjëherë, me një grup sensorësh dhe 18 segmente pasqyre të veshura me ar që punojnë së bashku për të kërkuar planetët e largët si dhe galaktikat që nga fazat më të hershme të universi.

Inxhinierët projektuan teleskopin për t'i bërë ballë ndikimeve të rastësishme nga mikrometeoroidet - shkëmbinj të vegjël hapësinorë që udhëtojnë me shpejtësi ultra të shpejta gjatë shirave të parashikuar të meteorëve pranë vendndodhjes së Webb-it në hapësirë.

Mikrometeori i muajit të kaluar nuk ishte nga ndonjë shi meteorësh, tha NASA. Agjencia amerikane e hapësirës, ​​duke e quajtur ndikimin "një ngjarje rastësore të pashmangshme", tha se tani ka mbledhur një ekip inxhinierësh për të studiuar mënyrat për të shmangur ndikimet e ardhshme nga shkëmbinj të ngjashëm hapësinorë.

Teleskopi është një bashkëpunim ndërkombëtar i udhëhequr nga NASA në partneritet me agjencitë hapësinore evropiane dhe kanadeze. Northrop Grumman Corp ishte kontraktori kryesor.