RTSH 24 Live

Kuriozitete

Lista e vendeve të reja të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s për vitin 2023

21/09/2023

Lista e vendeve të reja të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s për vitin 2023

Organi kulturor i Kombeve të Bashkuara i njohur gjithashtu si UNESCO ka zgjeruar listën e tij të vendeve të mbrojtura në më shumë se 1,100 në të gjithë botën pas diskutimeve në Riad,  Arabi Saudite .

Vendet e Trashëgimisë Botërore janë ndërtesa dhe zona të njohura globalisht me 'vlerë të jashtëzakonshme universale', që do të thotë se ato kanë një rëndësi të veçantë për të gjithë njerëzimin.

VENDET KULTURORE

Jeriko e lashtë/Tell es-Sultan (Shteti i Palestinës)

Observatorët Astronomikë të Universitetit Federal të Kazakistanit (Federata Ruse)

Peizazhi kulturor i njerëzve të Khinalig dhe Rruga Transhumance "Köç Yolu" (Azerbajxhan)

Peizazhi kulturor i pyjeve të vjetra të çajit të malit Jingmai në Pu'er (Kinë)

Monumentet e gurit të drerit dhe vende të ngjashme të epokës së bronzit (Mongoli)

Djerba: Dëshmi për një model vendbanimi në një territor ishull (Tunizi)

ESMA Muzeu dhe Vendi i Kujtesës – Ish Qendra Klandestine e Paraburgimit, Torturës dhe Shfarosjes (Argjentinë)

Planetariumi Eisinga në Franeker (Holandë)

Gaya Tumuli (Republika e Koresë)

Gordion (Turqi)

Punimet Ceremoniale Toke Hopewell (Shtetet e Bashkuara të Amerikës)

Trashëgimia hebraike-mesjetare e Erfurt (Gjermani)

Vendi Arkeologjik Jodensavanne: Vendbanimi Jodensavanne dhe Varrezat e Përroit të Cassipora (Suriname)

Koh Ker: Vendi arkeologjik i Lingapura antike ose Chok Gargyar (Kamboxhia)

Vendet përkujtimore të gjenocidit: Nyamata, Murambi, Gisozi dhe Bisesero (Ruanda)

Kaunas modernist: Arkitektura e Optimizmit, 1919-1939 (Lituani)

Parku Kombëtar Arkeologjik Tak'alik Ab'aj (Guatemala)

Qyteti i vjetër i Kuldīga (Letoni)

Vendet prehistorike të Menorca Talayotic (Spanjë)

Ansamblet e Shenjta të Hoysalas (Indi)

Santiniketan (Indi)

Rrugët e Mëndafshit: Korridori Zarafshan-Karakum (Taxhikistan, Turkmenistan, Uzbekistan)

Qyteti i Lashtë i Si Thep dhe Monumentet Dvaravati të lidhura me të (Tajlandë)

Boshti kozmologjik i Yogyakartës dhe monumentet e saj historike (Indonezi)

Peizazhi kulturor Gedeo (Etiopi)

Maison Carrée of Nîmes (Francë)

Karvanserai Persian (Irani (Republika Islamike e))

Tr'ondëk-Klondike (Kanada)

Fortesa e Unazës së Epokës së Vikingëve (Danimarkë)

Xhamitë hipostile prej druri të Anadollit mesjetar (Turkiye)

Peizazhi kulturor i Zagorit (Greqi)

Žatec dhe peizazhi i Saaz Hops (Çeki)

VENDET NATYRORE

Anticosti (Kanada)

Parku Kombëtar i Maleve Bale (Etiopi)

Shkretëtirat e Ftohta të Dimrit të Turanit (Kazakistan, Turkmenistan, Uzbekistan)

Karsti avullues dhe Shpellat e Apenineve Veriore (Itali)

Masivi pyjor i Odzala-Kokoua (Kongo)

Parku Kombëtar Nyungwe (Ruanda)

Pyjet Tugay të Rezervatit Natyror Tigrovaya Balka (Taxhikistan)

Vullkanet dhe pyjet e malit Pelée dhe Pitonët e Martinikut Verior (Francë)

'Uruq Bani Ma'arid (Arabia Saudite)

/rtsh.al/