RTSH 24 Live

Kuriozitete

Ky shtator ishte më i ngrohti i regjistruar ndonjëherë

08/10/2021

Ky shtator ishte më i ngrohti i regjistruar ndonjëherë

Shtatori i këtij viti është globalisht një katër shtatorët më të nxehtë që kur filluan matjet në vitin 1979, njoftoi të enjten Shërbimi Evropian i Ndryshimeve Klimatike Copernicus. Ky është ndoshta shtatori i dytë më i ngrohtë, pas vitit të kaluar. Domethënë, ndryshimi në temperaturën mesatare në shtator 2021, 2016 dhe 2019 është një e dhjeta e gradës Celsius.

Në disa pjesë të Europës, temperaturat rekord u regjistruan në shtator, ndërsa në Europën Lindore ishte më ftohtë se mesatarja. Si rezultat, temperatura mesatare në Europë ishte afër mesatares për periudhën 1991-2020. Temperaturat mbi mesataren për shtator u regjistruan në Afrikën veriperëndimore, si dhe në Amerikën Jugore qendrore dhe pjesë të Kinës.

Që nga viti 1979, Koperniku ka publikuar raporte mujore mbi temperaturën e ajrit, ciklin e akullit dhe ujit, duke u mbështetur në të dhënat nga satelitët, anijet, avionët dhe stacionet meteorologjike në të gjithë botën, si dhe modelet e veta.