RTSH 24 Live

Lifestyle

Kuriozitetet për puthjen që nuk i dinit

17/11/2022

Kuriozitetet për puthjen që nuk i dinit

Puthja  bashkon të gjithë qeniet njerëzore dhe të gjithë duhet të dimë se çfarë ndodh me trupin tonë kur puthemi. Së bashku me përqafimin,  puthja  është gjesti universal që komunikon  dashurinë , por jo vetëm, një puthje mund të shprehë ndjesi të ndryshme në varësi të momentit, kontekstit kulturor, fazës së një marrëdhënieje. Mund të jetë një gjest butësie, një instinkt pasionant i aftë për të shkaktuar reagime biologjike dhe psikologjike, sigurisht një mënyrë shumë e fuqishme për t'u lidhur me një person tjetër dhe për të komunikuar jo verbalisht. Një studim amerikan ka treguar se 19% e meshkujve dhe 66% e femrave i kanë dhënë fund një lidhjeje sepse partneri ishte një puthës i keq .

Endorfina rritet, ne ndihemi euforikë sepse hipotalamusi dhe hipofiza kanë urdhëruar një rritje të prodhimit të endorfinës, molekulave të mirëqenies. Por substanca të tjera hyjnë në qarkullim, duke përfshirë  dopaminën, oksitocinën, serotoninën dhe adrenalinën , të gjitha të përfshira për të na bërë të ndihemi të emocionuar, të lumtur, të elektrizuar. Prandaj,  zemra rreh më shpejt, faqet tuaja janë të nxehta dhe të skuqura nga enët e zgjeruara të gjakut, frymëmarrja juaj është më e lodhur, truri ka marrë një dozë oksigjeni shtesë dhe pulsi juaj është përshpejtuar. Oksitocina na bën të dëshirojmë të puthemi përsëri.  

Kur puthemi me pasion, rritet prodhimi i dopaminës, një neurotransmetues që prodhon tek ne një ndjenjë ekzaltimi dhe na shtyn të përsërisim veprimin që na jep kënaqësi, për më tepër puthja stimulon aktivitetin e trurit. Kur puthemi, shkëmbejmë 10 milionë deri në 1 miliard baktere me partnerin tonë. Studimet shkencore kanë treguar se ky ekspozim ndaj baktereve, por edhe ndaj viruseve, nxit prodhimin e antitrupave të rinj . Me fjalë të tjera ata që puthen rregullisht kanë më pak gjasa të sëmuren. Sipas disa hulumtimeve, shumica prej nesh mbajnë mend deri në 90% të detajeve të puthjes së parë romantike edhe nëse kanë kaluar shumë vite. Puthja është akti që na afron sepse është  një komunikim shumë emocional.

/rtsh.al/