RTSH 24 Live

Kuzhina

Kumbullat e thata, pse janë të mira për shëndetin?

30/03/2023

Kumbullat e thata, pse janë të mira për shëndetin?

Kumbullat e thata jo vetëm që janë të shijshme, por janë edhe tepër ushqyese. Ato janë një burim i shkëlqyer i fibrave, vitaminave dhe mineraleve të cilat janë thelbësore për ruajtjen e shëndetit të mirë.

Një porcion me kumbulla të thata përmban 3 gram fibra, që është 12% e dozës së rekomanduar ditore.

Përmbajtja e lartë e fibrave

Një porcion me kumbulla të thata përmban 3 gram fibra, që është 12% e dozës së rekomanduar ditore. Fibrat janë thelbësore për tretjen dhe mund të ndihmojnë në parandalimin e shume shqetësimeve.

Shëndeti i lëkurës dhe shikimit

Kumbullat e thata janë të pasura me vitamina A dhe K, të cilat janë të rëndësishme për ruajtjen e shikimit dhe lëkurës së shëndetshme.

Shëndeti i kockave

Vitaminat A dhe K janë gjithashtu të rëndësishme për ruajtjen e kockave të shëndetshme.

Antioksidantë kundër kancerit, sëmundjeve të zemrës dhe sëmundjes së Alzheimerit

Një tjetër arsye pse kumbullat e thata janë kaq të mira është se ato janë plot me antioksidantë. Antioksidantët janë përbërës që ndihmojnë në mbrojtjen e qelizave nga dëmtimi i shkaktuar nga radikalet e lira, të cilat mund të çojnë në një sërë problemesh shëndetësore, duke përfshirë kancerin, sëmundjet e zemrës dhe sëmundjen e Alzheimerit.

Vetitë anti-inflamatore dhe antikancerogjene

Kumbullat e thata përmbajnë nivele të larta të antioksidantëve, duke përfshirë kombinimet fenolike, të cilat janë treguar se kanë veti anti-inflamatore dhe antikancerogjene.

Burimi i kaliumit

Kumbullat e thata janë një burim i mirë i kaliumit, i cili është i rëndësishëm për ruajtjen e niveleve të shëndetshme të presionit të gjakut dhe reduktimin e rrezikut të sëmundjeve të zemrës.

/rtsh.al/