RTSH 24 Live

Kuzhinë

Kujdesuni për shëndetin tuaj duke ngrënë sipas ngjyrave

01/12/2022

Kujdesuni për shëndetin tuaj duke ngrënë sipas ngjyrave

Ngjyrat janë të rëndësishme kur bëhet fjalë për shëndetin tonë dhe nëse është një mollë e kuqe apo një dardhë jeshile, ngjyra e ushqimeve natyrale është një shenjë e lëndëve ushqyese që ato përmbajnë.

Mollët e kuqe, specat dhe domatet janë të pasura me likopen që u jep atyre ngjyrën e kuqe dhe ndihmon në mbrojtjen kundër kancerit dhe artritit. Boronicat, manaferrat dhe patëllxhanët janë të mbushura me anthocyanine ngjyrë vjollcë, taninë dhe përbërës të tjerë që studimet e mëparshme kanë sugjeruar se përmirësojnë kujtesën. Ndërsa luteina me ngjyrë të verdhë pas ngjyrave të ananasit, limonët dhe kungujt mund të ndihmojnë në mbrojtjen e shikimit tuaj. Dr Evangeline Mantzioris, një nutricioniste në Universitetin e Australisë Jugore, thotë se ka të paktën 5000 lëndë ushqyese në fruta dhe perime të ndryshme.

E kuqe: Mbron nga kanceri dhe artriti

Mollët e kuqe, luleshtrydhet, qershitë dhe domatet mund të zvogëlojnë rrezikun e vuajtjes nga kanceri dhe artriti, sugjerojnë studime të mëdha. Ato janë burimet kryesore të karotenoideve duke përfshirë astaksantinën dhe likopenin, i cili i jep ushqimeve ngjyrën e kuqe. Këto zvogëlojnë numrin e 'radikaleve të lira' të rrezikshme në trup, të cilat krijohen natyrshëm nëpërmjet frymëmarrjes dhe lëvizjes dhe mund të shfaqen për shkak të dritës së tepërt të diellit, pirjes së duhanit, ndotjes së ajrit dhe kimikateve industriale.

Por antioksidantët në frutat e kuqe funksionojnë duke pastruar këto molekula menjëherë pasi ato janë bërë duke reduktuar rrezikun e dëmtimit të qelizave. Ushqimet me ngjyrë të kuqe përmbajnë gjithashtu vitaminë C, e cila mund të ulë nivelet e inflamacionit duke ndihmuar në zbutjen e simptomave të artritit. Një  punim i vitit 2017  i cili zbuloi se ngrënia e 50 gram luleshtrydhe në ditë për 12 javë reduktoi inflamacionin dhe simptomat e osteoartritit tek pjesëmarrësit.

Portokalli: Redukton presionin e gjakut dhe rrit fertilitetin

Portokallet, pjeshkët, karotat ia detyrojnë ngjyrën e tyre ngrohëse antioksidantëve të njohur si karotenoidet. Por këto komponime kanë gjithashtu përfitime specifike për shëndetin e dikujt duke ndihmuar në uljen e presionit të gjakut. Të njohura në mënyrë specifike si beta-karoten dhe beta-kriptoksantinë ato gjithashtu funksionojnë duke pastruar radikalet e lira që mund të dëmtojnë qelizat dhe të çojnë në një rritje të presionit të gjakut. Frutat dhe perimet portokalli përmbajnë gjithashtu vitaminë C, të cilat studime të shumta tregojnë se mund të ulin presionin e gjakut. Vitamina mund të veprojë si një diuretik, duke nxitur veshkat të heqin më shumë kripë dhe ujë nga trupi duke ndihmuar në relaksimin e mureve të enëve të gjakut dhe uljen e presionit të gjakut. Ekzistojnë gjithashtu prova që antioksidantët nga këto fruta mund të ndihmojnë në rritjen e fertilitetit.

Blu dhe vjollcë: Mbron kujtesën

Boronicat, manaferrat dhe vezët mund të ndihmojnë në mbrojtjen e trurit sugjeron një studim. Ngjyra e tyre e thellë është nga anthocyanins taninet dhe antioksidantë të tjerë. Shkencëtarët thonë se ngrënia e frutave dhe perimeve blu dhe vjollcë rrit rrjedhjen e gjakut në zonat kyçe të trurit duke siguruar një furnizim të mirë me lëndë ushqyese dhe oksigjen për qelizat. Anthocyanins, taninet dhe antioksidantë të tjerë në bimë janë lidhur gjithashtu me reduktimin e numrit të 'radikaleve të lira' në trup duke ndihmuar në uljen e inflamacionit.

E verdha: Mbron shikimin

Ananasi, misri, limonët dhe madje edhe bananet mund të ndihmojnë në mbrojtjen e syve nga dëmtimi i diellit dhe humbja e shikimit. Ato janë burime të shkëlqyera të luteinës, zeaksantinës dhe antioksidantëve të tjerë që u japin atyre ngjyrën. Ekzistojnë gjithashtu dëshmi se këto përbërës që japin ngjyrë të verdhë mbrojnë sytë nga degjenerimi makular.

E gjelbër: Ul rrezikun e sëmundjeve të zemrës

Studimet sugjerojnë se avokado, brokoli, lakra brukseli, lakra jeshile dhe zarzavate të tjera me gjethe jeshile mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe të ulin rrezikun e spina bifida tek foshnjat në zhvillim. Ato janë një burim kryesor i nitrateve të cilat shpërbëhen kur konsumohen për të shkaktuar zgjerimin e enëve të gjakut dhe një rënie të mëvonshme të presionit të gjakut. Kjo zvogëlon ngarkesën në zemër dhe zvogëlon rrezikun e dëmtimit të enëve të gjakut duke ulur rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Nitratet janë një përbërës kyç i klorofilit i cili u jep gjetheve ngjyrën e gjelbër. Frutat dhe perimet jeshile janë gjithashtu një burim kryesor i vitaminës K e cila ndihmon në ndalimin e kalcifikimit të enëve të mëdha të gjakut gjë që rrit presionin e gjakut dhe çon në sëmundje të zemrës. Ato janë gjithashtu burime të folatit forma natyrale e vitaminës B9 e cila rekomandohet për të gjitha gratë shtatzëna. Studime të shumta kanë treguar se kjo ul rrezikun e spina bifida tek fëmijët, ose kur një foshnjë lind me palcën kurrizore të dalë nga shpina - në vend që të mbyllet nga shtylla kurrizore.

Kafe dhe e bardhë: Veti antivirale dhe antibakteriale

Frutat dhe perimet kafe dhe të bardha marrin ngjyrën e tyre nga 'flavonet' si apigenina, luteolina, izoetina dhe të tjera që gjenden te hudhra, patatet dhe lulelakra. Por ato janë gjithashtu burime kryesore të alicinës për të cilën studimet sugjerojnë se ka veti anti-bakteriale dhe anti-virale.

/rtsh.al/