RTSH 24 Live

Kuzhinë

Kronodieta, hani në kohën e duhur për të humbur peshë

22/11/2022

Kronodieta, hani në kohën e duhur për të humbur peshë

A ka një kohë ideale për t'u ulur në tryezë që mund të ndihmojë për të humbur peshë? Quhet kronodieta  dhe është një lloj diete që nis nga koha në të cilën hahet ushqimi dhe është thelbësore për të humbur peshë. Nuk ka reduktime drastike thjesht hani mirë në kohën e duhur.

E zhvilluar në vitin 1992 nga studiuesit italianë Mauro Todisco dhe Paolo Marconi me synimin për të zhvilluar një metodë të aftë për të shfrytëzuar ritmet natyrale të trupit për të humbur peshë dhe për të qëndruar në formë, kronodieta bazohet në parimet e kronobiologjisë,  shkencës që studion ritmet biologjike. Sferat kohore në të cilat konsumohet ushqimi bëhen strategjike në lidhje me përthithjen e disa lëndëve ushqyese. Rrjedhimisht është e rëndësishme të njihni në thellësi bioritmin tuaj.

Fokusi i kësaj diete të shkëputur ka të bëjë jo vetëm me ushqimet që hahen por edhe me kohën në të cilën ato asimilohen. Në varësi të kohës kur hani një ushqim të caktuar është e mundur të asimiloni më mirë ushqimin.

Kjo varet nga një grup hormonesh që janë në gjendje të ndikojnë në akumulimin ose asgjësimin e yndyrës trupore prodhimi i të cilave lidhet me kohën. Në detaje ka hormone që lehtësojnë akumulimin e yndyrës trupore si dhe humbjen e masës muskulore dhe të tjera që lehtësojnë asgjësimin e yndyrës së trupit.

Në çdo rast prodhimi i këtyre hormoneve gjatë ditës është në gjendje të ndryshojë nga personi në person .” Megjithatë, duhet thënë se pavarësisht se prodhimi i hormoneve është subjektiv ekzistojnë “rregulla” bazë që vlejnë për të gjithë. Prandaj pesha e trupit mund të ndikohet jo vetëm nga marrja e kalorive por edhe nga përbërja dhe shpërndarja e vakteve.

Si pjesë e kronodietës midis orës 7.30 dhe 9.30 do të ishte e preferueshme të hani mëngjes . Dreka ndërmjet orës 12.30 dhe 14.30, jo më vonë se ora 17. Së fundi nuk duhet të darkoni kurrë pas orës 21:00.

/rtsh.al/