RTSH 24 Live

Europë

Komisioni Evropian thotë se Rumania është gati të bashkohet me zonën Shengen

16/11/2022

Komisioni Evropian thotë se Rumania është gati të bashkohet me zonën Shengen

Rumania, Bullgaria dhe Kroacia janë gati t'i bashkohen Shengenit, tha Komisioni Evropian (KE) të mërkurën, më 16 nëntor, shkruan Romania Insider. Ai gjithashtu i bëri thirrje Këshillit të marrë vendimet e nevojshme "pa ndonjë vonesë të mëtejshme" për të lejuar të tre vendet të marrin pjesë plotësisht në zonën pa kufi.

 “Në një komunikatë të miratuar sot, Komisioni bën vlerësimin e arritjeve të forta të tre shteteve anëtare në zbatimin e rregullave të Shengenit”, thuhet në njoftimin për shtyp të KE-së.

Komisioni thotë se një zonë e zgjeruar Shengen pa kontrolle të kufijve të brendshëm do ta bëjë Evropën më të sigurt, më të begatë dhe më tërheqëse.

Për sa i përket Rumanisë, vendi "ka një menaxhim kufitar cilësor dhe të fortë, duke përfshirë mbikëqyrjen kufitare dhe kontrollet sistematike të kufirit, dhe bashkëpunimin ndërkombëtar policor. Lufta kundër migrimit të parregullt dhe trafikimit të qenieve njerëzore janë dy prioritetet ku Rumania është aktive. Sistemi i informacionit Shengen është krijuar mirë. Lidhur me respektimin e të drejtave themelore, Rumania ka struktura efektive për të garantuar aksesin në mbrojtjen ndërkombëtare duke respektuar parimin e mos-kthimit," tha KE të mërkurën.

Bullgaria dhe Rumania përfunduan me sukses procesin e vlerësimit të Shengenit në vitin 2011, dhe megjithëse Këshilli pranoi përfundimin e procesit të vlerësimit, nuk arriti të merrte një vendim për heqjen e kufijve të brendshëm, shpjegoi i njëjti burim. Në mars 2022, të dy vendet lëshuan një Deklaratë të Përbashkët në Këshill dhe ftuan një ekip ekspertësh mbi baza vullnetare nën koordinimin e Komisionit për të parë zbatimin e zhvillimeve më të fundit të rregullave të Shengenit.

"Ky mision vullnetar faktmbledhës, i cili u zhvillua në tetor 2022, konfirmoi se Bullgaria dhe Rumania jo vetëm që kanë vazhduar zbatimin e rregullave dhe mjeteve të reja, por gjithashtu kanë përforcuar ndjeshëm zbatimin e përgjithshëm të arkitekturës Shengen në të gjitha dimensionet e saj. Për më tepër. , këto dy vende dëshmuan se kanë një historik model të zbatimit të rregullave të Shengenit”, shtoi Komisioni Evropian.

Këshilli i Drejtësisë dhe Çështjeve të Brendshme do të votojë për pjesëmarrjen e plotë të Bullgarisë, Rumanisë dhe Kroacisë në zonën Shengen më 8 dhjetor.

Shengen është zona më e madhe e udhëtimit të lirë në botë, ku aktualisht marrin pjesë 22 vende të BE-së, plus katër vende të lidhura jashtë BE-së (Norvegjia, Islanda, Zvicra dhe Lihtenshtajni).

Parlamenti Evropian miratoi në tetor një rezolutë që fton Këshillin të lejojë Rumaninë dhe Bullgarinë të bashkohen me zonën Shengen. Anëtarësimi do të lehtësonte tregtinë dhe do t'i lejonte rumunët të udhëtojnë në BE pa pasur nevojë të ndalen për asnjë lloj kontrolli kufitar.

 

( Sipas Romania-insider )