RTSH 24 Live

Teknologji

Kjo strukturë e ngjashme me UFO-t mund të ndihmojë Evropën të transformojë energjinë e saj

01/11/2022

Kjo strukturë e ngjashme me UFO-t mund të ndihmojë Evropën të transformojë energjinë e saj

E fshehur në kodrat e rrotulluara të fshatit kroat, një strukturë futuriste që duket pak si një disk fluturues është ajo që mbështetësit thonë se është shpresa për të ardhmen e rajonit pa emetime, shkruan The Washington Post.

Në një pjesë të Evropës që ende prodhon pjesën më të madhe të energjisë elektrike duke djegur gaz natyror dhe qymyr, disa avokatë të gjelbër thonë se duhet të shikojnë thellë nën këmbët e tyre për të shfrytëzuar fuqinë e bërthamës së tokës. Kroacia dhe fqinjët e saj ulen në majë të një pjese të gjeologjisë së pazakontë ku nxehtësia e madhe në qendër të botës e ka shumë të lehtë t'i afrohet sipërfaqes.

Rezultati është një përqendrim i lartë i energjisë gjeotermale të mundshme pa emetime, një që mund të formojë bazën e një rrjeti elektrik pa karbon, ndryshe nga energjia e erës dhe diellit, të cilat zakonisht nuk prodhojnë energji gjatë gjithë kohës.

Impianti gjeotermik Velika Ciglena i ngjashëm me UFO-t është i pari i këtij lloji në Kroaci dhe mbështetësit besojnë se teknologjia përfundimisht mund të plotësojë shumë nga nevojat e vendit, si dhe në vendet fqinje që kanë gjeologji të ngjashme, si Austria, Hungaria dhe Serbia.

“Ka një potencial të madh për të prodhuar shumë energji elektrike nga kjo. Ka një potencial të madh për ngrohje qendrore. Dhe ka një potencial të madh për bujqësinë,” tha Marijan Krpan, shefi ekzekutiv i Agjencisë Kroate të Hidrokarbureve, agjencia shtetërore që mbikëqyr shpimet në vend. Krpan tha se ai shpreson që energjia gjeotermale mund të gjenerojë përfundimisht një të tretën e kërkesës për energji të vendit.

Mbështetësit e energjisë gjeotermale po fitojnë vrull në mbarë botën, ndërsa teknologjia përmirësohet dhe shoqëritë kërkojnë çdo rrugë për të reduktuar emetimin e gazeve të dëmshme serrë në atmosferë. Ndër virtytet e tjera, thonë avokatët, energjia gjeotermale ka një gjurmë relativisht të vogël, duke gjeneruar shumë më shumë energji elektrike për këmbë katror sesa energjia e erës ose diellore, të cilat të dyja kërkojnë shumë tokë për të krijuar energji në çdo sasi. Dhe energjia gjeotermale nuk ka të njëjtat mbetje ose rreziqe sigurie si energjia bërthamore, një burim rival pa emetime për energjinë elektrike.

Pra, avokatët po avancojnë projektet gjeotermale në mbarë botën, kudo ku korja e tokës është e favorshme. Në Paris, puset gjeotermale po ngrohin blloqe apartamentesh elegante të shekullit të 19-të. Në malet e thyer të Kalifornisë lindore, një termocentral i ri i madh gjeotermik u hap në gusht. Në Islandë, një komb i vogël ishull që ndodhet në majë të burimeve të panumërta të nxehta, bimët gjeotermale po përdoren për të fuqizuar përpjekjen më të madhe të kapjes së karbonit në botë, një përpjekje inovative për të nxjerrë karbonin nga ajri dhe për ta pompuar atë në tokë.

Dhe në Kroaci, ka pasur një lulëzim të projekteve pasi qeveria ndryshoi rregulloret në vitin 2016 për të lejuar që mijëra puset e naftës dhe gazit të papërdorura të vendit të ripërdoreshin për projekte gjeotermale. Pjesa veriore e vendit është pjesë e pellgut panonian të pasur me gjeotermale, një rajon ku pllakat kontinentale u përplasën rreth 16 milionë vjet më parë, më pas u palosën përsëri në vetvete në mënyrë të përsëritur, duke krijuar shkëmb të thyer që lejon nxehtësinë të ngrihet nga bërthama e shkrirë e tokës afër siperfaqja.

"Është një thesar," tha Zeljka Sladovic, themeluesja e GeoDa Consulting dhe një konsulente për një kohë të gjatë për projektet gjeotermale në Kroaci. Për dekada, gjeologu punoi për industrinë e naftës dhe gazit të Kroacisë, pasi vendi ishte prej kohësh i pasur me të dyja këto burime.

Tani nafta ka mbaruar kryesisht dhe vendi importon pjesën më të madhe të gazit të tij. Por hartat e detajuara nëntokësore të mbetura nga dekadat e eksplorimit të karburanteve fosile mund të ndihmojnë investitorët gjeotermale të gjejnë perspektiva të mira.

Në Kroaci, kjo ka nënkuptuar projekte që gjenerojnë ngrohje për rrethe të tëra në qytete që kanë infrastrukturë të centralizuar të ngrohjes në vend të furrave ose kaldajave në çdo ndërtesë. Fermerët po përdorin teknologjinë për të ngrohur serat e tyre. Dhe termocentrali i parë gjeotermik u hap vitin e kaluar në mes të një fushe misri jashtë Ciglenës, një fshat me rreth 300 banorë që është rreth 20 milje nga kufiri hungarez.

Termocentrali i Velika Ciglena është një shtesë e pamundur futuristike në një peizazh baritor. Kishat e vjetruara të shekullit të 19-të kthehen në tokë bujqësore dhe pyll, dhe rrugët e ndërthurura kthejnë rrugën e tyre nga kryeqyteti elegant i Kroacisë, Zagrebi, i cili është një orë larg. Instalimi dominohet nga 44 masivë argjendi, secili rreth 20 metra të gjerë, dhe duke u rrotulluar paralel me tokën, që ftohin ujin përpara se të pompohet përsëri në tokë.

"Ne i treguam botës dhe sektorit se potenciali gjeotermik i Kroacisë është i dobishëm," tha Dragan Jurilj, një nga investitorët që ndihmoi në ndërtimin e termocentralit dhe që tani e operon atë mes një mosmarrëveshjeje pronësie me ish-partnerët e tij turq.

Centrali mund të gjenerojë rreth 17 megavat energji, megjithëse për shkak të mënyrës se si funksionon rrjeti i Kroacisë, aktualisht është i kufizuar në 10 megavat. Në skajin më të lartë të instalimit, kjo është e barabartë me energjinë elektrike të prodhuar nga rreth 94 fusha futbolli me panele diellore, në një ngastër toke që është më pak se një e dhjeta e kësaj.

Skeptikët e përpjekjeve thonë se dielli dhe era prodhojnë energji më lirë, veçanërisht në Kroaci, ku uji gjeotermal nuk është aq i nxehtë sa është në vende më vullkanike si Islanda.

"Nuk jam i sigurt se ka kuptim nga pikëpamja ekonomike," tha Neven Duic, president i Qendrës Ndërkombëtare për Zhvillimin e Qëndrueshëm të Sistemit të Energjisë, Ujit dhe Mjedisit, një grup kërkimor me bazë në Zagreb, i cili tha se mendonte se projektet më modeste gjeotermale, të tilla si termocentralet komunale, do të gjeneronin më pak fitime, por mund të kishin më shumë kuptim social sesa energjia elektrike.

Por ndërsa klima ngrohet, mbështetësit e energjisë gjeotermale thonë se ajo mund të jetë një mbrojtje e mirë kundër ekstremeve të motit që ndonjëherë mund të kërcënojnë burimet e rinovueshme të energjisë mbi tokë. Evropa pati verën e saj më të ngrohtë të regjistruar këtë vit, duke tharë lumenjtë dhe tharjen e digave hidroelektrike nga burimi i tyre i energjisë, për shembull.

Dhe tani që Rusia ka shkaktuar një mungesë energjie në Evropë duke ndërprerë furnizimin me gaz natyror, ka një shtysë të re për të investuar në çdo formë të energjisë së prodhuar në vend.

“Ky është burimi ynë. Ju nuk duhet të bëni pazare për këtë me askënd. Çfarë ka më mirë sesa të kemi energjinë tonë në oborrin e shtëpisë tonë?” tha Dragutin Domitroviç, i cili shërbeu si menaxher ndërtimi kur po ndërtohej termocentrali i Velika Ciglena dhe tani drejton Calida Aqua, një grup këshillimi gjeotermik.

Energjia gjeotermale zakonisht funksionon duke shpuar një pus një ose dy milje në tokë dhe duke pompuar ujin që është ngrohur nga energjia e bërthamës së tokës. Nxehtësia përdoret për të prodhuar avull që rrotullon turbinat, duke gjeneruar energji elektrike. Pastaj uji i ftohur pompohet përsëri në tokë. Në shumë zona të rajonit Panonian të Kroacisë, uji po vlon pak më shumë se një milje poshtë dhe bëhet më i nxehtë sa më thellë të shpohet një pus.

Uji më i nxehtë çon në më shumë energji elektrike. Por ka një ndryshueshmëri të gjerë nga vendi në vend, shpimi i puseve është i shtrenjtë dhe shpesh është e pamundur të dihet paraprakisht nëse një vrimë shpuese do të japë ujë mjaftueshëm të mirë. Kjo mund të trembë investitorët.

“Kjo është një lojë që nuk është për ata që kanë mendje të dobët. Por me durim mund të jeni atje”, tha Domitroviç, i cili tha se me çmimet evropiane të energjisë aq të larta sa ishin këtë verë, ai mendonte se shumë projekte gjeotermale do të prisheshin edhe në shtatë deri në 10 vjet.

Autoritetet kroate janë të etur për të ecur përpara. Muajt ​​e fundit janë dhënë disa leje të reja për termocentralet gjeotermale. Dhe drejtuesit e zyrës qeveritare që mbikëqyr procesin, Agjencia Kroate e Hidrokarbureve, duan ta bëjnë fokusin e tyre edhe më të qartë duke ndryshuar emrin e tyre, i cili vjen nga epoka e karburanteve fosile.

“Ne do të donim të ndryshonim emrin në Agjencinë e Gjeoenergjisë,” tha Krpan, shefi ekzekutiv i saj. 

 

( Sipas The Washington Post )