RTSH 24 Live

Kuriozitete

Kina ‘humb’ delfinin e lumit Yangtze, ndryshimet klimatike po rrezikojnë dhe speciet e tjera të rralla

18/09/2022

Kina ‘humb’ delfinin e lumit Yangtze, ndryshimet klimatike po rrezikojnë dhe speciet e tjera të rralla

Delfini që cilësohej si "Perëndesha e lumit Yangtze” në Kinë po zhduket. Një krijesë e rrallë që mbrohej ehde nga peshkatarët e zonës, për fat të keq po sheh fundin e saj.

Peshkimi i tepërt, aktiviteti njerëzor dhe ndryshimet klimatike po e çojnë këtë delfin drejt zhdukjes.

“Baiji, ose delfini i lumit Yangtze, ishte kjo krijesë unike dhe e bukur, nuk kishte asgjë të ngjashme me të”, tha Samuel Turvey, një zoolog britanik dhe konservator që kaloi më shumë se dy dekada në Kinë duke u përpjekur të gjurmonte dhe ruante delfinin.

“Ishte rreth dhjetëra miliona vjet dhe ishte në familjen e vet të gjitarëve. Ka delfinë të tjerë të lumenjve në botë, por ky ishte shumë i ndryshëm, aq i palidhur me asgjë tjetër. Shkatërrimi i tij ishte më shumë se thjesht një tragjedi e specieve, ishte një humbje e madhe e diversitetit të lumenjve dhe ekosistemit”, tha ai.

Ekspertët kanë shprehur shqetësim të madh se speciet e tjera të rralla të kafshëve dhe bimëve në lumin Yangtze që kanë të ngjarë të pësojnë një fat të ngjashëm me delfinin Baiji. Përkeqësimi i ndryshimeve klimatike dhe kushtet ekstreme të motit shkaktojnë zhdukjen e tyre.

Kina është përballur me valën e saj më të keqe të të nxehtit në histori dhe lumi Yangtze, lumi i tretë më i gjatë në botë, po thahet .

Me reshjet nën mesataren që nga korriku, nivelet e ujit të tij kanë rënë nën 50 % të niveleve të tyre normale duke ekspozuar shtretërit e lumenjve të plasaritur dhe madje duke zbuluar ishuj të zhytur.

Thatësira ka pasur tashmë një efekt shkatërrues në lumin më të rëndësishëm të Kinës, i cili shtrihet rreth 6,300 kilometra nga rrafshnalta tibetiane në Detin e Kinës Lindore pranë Shangait dhe siguron ujë, ushqim, transport dhe energji hidroelektrike për më shumë se 400 milionë .

/rtsh.al/