RTSH 24 Live

Bota

Kerry dhe Blinken mbajnë forumin e parë me emetuesit më të mëdhenj të karbonit në botëm, që nga samiti i OKB-së për klimën

28/01/2022

Kerry dhe Blinken mbajnë forumin e parë me emetuesit më të mëdhenj të karbonit në botëm, që nga samiti i OKB-së për klimën

I dërguari i SHBA për klimën John Kerry dhe Sekretari i Shtetit Tony Blinken pritën takimin e tyre të parë të madh ndërkombëtar të klimës të vitit të enjten, ku morën pjesë emetuesit më të mëdhenj të gazit serrë në botë.

Forumi i Ekonomive të Mëdha u fokusua në hapat e ardhshëm pas samitit të klimës të OKB-së të nëntorit në Glasgow. Blinken e hapi takimin duke thënë se kishte dy qëllime kryesore: Inkurajimin e vendeve për të përmbushur objektivat e tyre të dekarbonizimit të përcaktuara tashmë vitin e kaluar dhe marrjen e tyre për të marrë në konsideratë angazhime shtesë për të mbajtur ngrohjen globale të kufizuar në 1.5 gradë Celsius, një prag që shkenctarët paralajmërojnë se planeti duhet të qëndrojë nën.
"Unë u inkurajova të dëgjoja shumë mënyra se si vendet po punojnë për të ndërtuar mbi përparimin e bërë në Glasgow," tha Kerry në një deklaratë pas takimit, duke vënë në dukje se shumë vende nënvizuan rëndësinë e forcimit të synimeve të tyre për të reduktuar emetimet. "Një gjë është e qartë: ne të gjithë duhet të ecim më shpejt në këtë dekadë për të përshpejtuar tranzicionin nga qymyri në burimet e rinovueshme. Mezi pres takimin tonë të ardhshëm dhe takimin tonë të ardhshëm të liderëve, kur shpresojmë t'i çojmë gjërat në një nivel tjetër."
 
Përveç përfaqësuesve nga ekonomitë e mëdha -- të cilat prodhojnë shumicën e emetimeve globale të gazeve serrë -- morën pjesë vende të tjera që janë ndikuar më shumë nga kriza klimatike.
Udhëheqësit globalë diskutuan planet për të reduktuar emetimet e metanit që ngroh planetin, vendosën një qëllim kolektiv për të gjeneruar energji elektrike nga burimet me zero karbon dhe për të përshpejtuar vendosjen e automjeteve elektrike në mbarë botën, thanë dy zyrtarë të lartë të administratës. 
Ngjarja ishte një shans për Kerry që të përballej me ministrat e klimës, megjithëse virtuale. Orari tipik i ngjeshur i udhëtimit i Kerry-t është penguar nga përhapja e shpejtë e koronavirusit, e nxitur nga varianti Omicron. Dy udhëtimet e fundit të Kerry-t personalisht në Evropë dhe Jordani u zhvilluan në dhjetor.
Pjesëmarrësit përfshinin ministra dhe zyrtarë të tjerë të rangut të lartë që përfaqësojnë më shumë se dy dyzina vende dhe entitete, duke përfshirë Kombet e Bashkuara, MB dhe Bashkimin Evropian. Ai u ndoq gjithashtu nga disa prej emetuesve të tjerë kryesorë në botë, duke përfshirë Rusinë, Kinën, Brazilin dhe Indinë.
Zyrtarët e lartë të administratës thanë se forumi ishte një shans për t'u dëgjuar nga vendet e vogla dhe ishullore. Një nga temat e diskutuara ishte përpjekja për të mbledhur 100 miliardë dollarë në vit për kombet më të vogla që përballen me barrën e ndryshimeve klimatike, një objektiv që është humbur vazhdimisht.  
 
Presidenti Joe Biden do të mbajë gjithashtu një takim klimatik për liderët botërorë më vonë këtë vit, thanë zyrtarët.  
Megjithëse u arrit njëfarë progresi në samitin e nëntorit, ai u pa nga disa avokatë të klimës si një zhgënjim për dështimin për të adresuar emetimet e karburanteve fosile me urgjencën që shkencëtarët kërkojnë.
Marrëveshja e krijuar midis kombeve përmbante një përmendje të paprecedentë të karburanteve fosile dhe rolit të tyre në përkeqësimin e krizës klimatike. Megjithatë, kundërshtimet nga shumë vende e zbutën gjuhën; për shembull, India detyroi një ndryshim teksti në minutën e fundit që rezultoi në një marrëveshje që qymyri duhet të hiqet gradualisht në vend që të hiqet gradualisht.
 
SHBA dhe Kina lidhën një marrëveshje për të frenuar emetimet e metanit të Kinës dhe për të rritur ambiciet e saj klimatike, por pjesëmarrës të shumtë të samitit besonin se ekipi i Kerry-t po pengohej të bashkohej me premtimet për të hequr qafe qymyrin për shkak të politikës së vështirë që rrethon masivin e Presidentit Joe Biden. fatura klimatike dhe ekonomike.
Samiti gjithashtu përfundoi pa një zgjidhje të qartë mbi çështjen e humbjeve dhe dëmeve nëse vendet e pasura duhet të krijojnë një fond të dedikuar klimatik për vendet më të vogla, në zhvillim që po mbajnë peshën kryesore të ndryshimeve klimatike./CNN