RTSH 24 Live

Teknologji

Japonia do të dërgojë një sondë pa ekuipazh në Hënë

25/04/2023

Japonia do të dërgojë një sondë pa ekuipazh në Hënë

Një kompani japoneze shpreson të zbarkojë një sondë pa ekuipazh në Hënë të martën.

Nëse do të ketë sukses, misioni Hakuto-R M1 do të ishte hera e parë që një firmë private do të zbarkonte në sipërfaqen hënore.

Vetëm Shtetet e Bashkuara, Rusia dhe Kina kanë ulur me sukses një anije kozmike në Hënë.

Landeri është pak më shumë se 2 m i gjatë dhe peshon 340 kg, relativisht i vogël dhe kompakt sipas standardeve të anijes hënore. Ai do të fillojë një manovër uljeje një orëshe nga orbita e tij, rreth 100 km mbi sipërfaqe, ku lëviz me afro 6000 km/orë.

Pasi të arrijë në vendin e uljes në hemisferën veriore të Hënës, Hakuto-R do të vendosë dy ngarkesa.

Njëri është Rashid Rover i Emirateve të Bashkuara Arabe, i cili do të analizojë tokën hënore, gjeologjinë dhe atmosferën e saj.

Tjetri është mini-roveri Sora-Q, një robot në formë topi që do të rrokulliset nëpër sipërfaqe. Është bërë nga kompania e lodrave TOMY, e cila krijoi Transformers. Ka një diametër prej 8 cm dhe peshon rreth 250 gram.

Qëllimi kryesor i misionit është të vlerësojë qëndrueshmërinë e lëshimeve komerciale në sipërfaqen hënore. Është testi i parë nga iSpace i asaj që ata shpresojnë se do të jenë një seri zbarkimesh komerciale gjatë viteve të ardhshme.

Vizioni i kompanisë është të ofrojë shërbime komerciale për një prani të qëndrueshme njerëzore në sipërfaqen hënore, të tilla si dërgimi i pajisjeve për minierat dhe prodhimin e karburantit të raketave citon BBC.

/rtsh.al/