RTSH 24 Live

Teknologji

India lëshon anijen kozmike për të studiuar diellin pas uljes së suksesshme në hënë

03/09/2023

India lëshon anijen kozmike për të studiuar diellin pas uljes së suksesshme në hënë

India nisi misionin e saj të parë hapësinor për të studiuar diellin, më pak se dy javë pas një uljeje të suksesshme pa ekuipazh pranë rajonit polar jugor të hënës.

Anija kozmike Aditya-L1 u ngrit në bordin e një mjeti lëshues satelitor nga qendra hapësinore Sriharikota në Indinë jugore për të studiuar diellin nga një pikë rreth 1.5 milion kilometra nga Toka.

Anija kozmike është e pajisur me shtatë ngarkesa për të studiuar koronën e diellit, kromosferën, fotosferën dhe erën diellore, tha Organizata Indiane e Kërkimeve Hapësinore.

Sateliti është planifikuar të marrë 125 ditë për të arritur pikën L1. Pika, e njohur si L1, ofron një pamje të pandërprerë të diellit.

India u bë vendi i parë që dërgoi një anije kozmike pranë polit jugor të hënës më 23 gusht një udhëtim historik në një territor të pa eksploruar që shkencëtarët besojnë se mund të mbajë rezerva jetike të ujit të ngrirë. Pas një përpjekjeje të dështuar për të zbritur në Hënë në vitin 2019, India iu bashkua Shteteve të Bashkuara, Rusisë dhe Kinës si vendi i katërt që arriti këtë arritje.

Pasi të vendoset në vend, sateliti do të sigurojë të dhëna të besueshme për rrezatimin nga aktiviteti i rritur diellor që ka potencialin të shkatërrojë rrjetet e energjisë në Tokë./AP/

/rtsh.al/