RTSH 24 Live

Lifestyle

Ilaçet për hipertension mund të ripërdoren për të vonuar plakjen

24/01/2023

Ilaçet për hipertension mund të ripërdoren për të vonuar plakjen

Të publikuara në Aging Cell, gjetjet tregojnë se kafshët e trajtuara me rilmenidinë, që aktualisht përdoret për trajtimin e hipertensionit, në moshat e reja dhe më të mëdha rrit jetëgjatësinë dhe përmirëson shënuesit shëndetësorë, duke imituar efektet e kufizimit të kalorive.

Ata demonstrojnë gjithashtu se jetëgjatësia dhe përfitimet e trajtimit me rilmenidinë ndërmjetësohen nga receptori I1-imidazoline nish-1, duke e identifikuar këtë receptor si një objektiv potencial për jetëgjatësi.

Ndryshe nga medikamentet e tjera të studiuara më parë, rilmenidina antihipertensive e përshkruar gjerësisht ka potencial për përkthyeshmëri në të ardhmen tek njerëzit pasi efektet anësore janë të rralla dhe jo të rënda.

Deri më sot, një dietë e kufizimit të kalorive është konsideruar ndërhyrja më e fuqishme kundër plakjes, duke promovuar jetëgjatësinë në të gjithë speciet. Megjithatë, studimet e kufizimit të kalorive te njerëzit kanë pasur rezultate dhe efekte anësore që do të thotë se gjetja e medikamenteve si rilmenidina mund të imitojnë përfitimet e kufizimit të kalorive.

Ky studim u ndërmor nga studiues në Universitetin e Liverpool-it, ETH Zürich dhe Shkolla Mjekësore e Harvardit, u financua nga Fondacioni Kombëtar i Shkencës Zvicerane, LongeCity dhe Këshilli i Kërkimeve të Bioteknologjisë dhe Shkencave Biologjike.

/rtsh.al/