RTSH 24 Live

Botë

Hungaria, 187 milionë euro ndihmë financiare për Ukrainën

24/11/2022

Hungaria, 187 milionë euro ndihmë financiare për Ukrainën

Hungaria do të dërgojë 187 milion € (161 milion £) në Ukrainë si pjesë e një pakete të planifikuar të mbështetjes së BE-së. Mbështetja e Hungarisë për Ukrainën ka qenë disi më pak entuziaste se aleatët e saj perëndimorë, në ndihmë të saj në luftën me Rusinë.

Kryeministri Viktor Orban është përpjekur të qëndrojë jashtë konfliktit Ukrainë-Rusi. Hungaria ka refuzuar të lejojë dërgesat e armëve të destinuara për Ukrainën të kalojnë nëpër territorin hungarez dhe ka bllokuar shtrirjen e sanksioneve të BE-së kundër Rusisë në sektorin e energjisë. 

Ukraina dhe Hungaria kanë pasur më parë marrëdhënie të ngushta, por kjo u ftoh pasi Kievi vendosi kufizime gjuhësore. Hungaria ka argumentuar kundër atyre që thotë se janë kufizime të të drejtave të hungarezëve etnikë që jetojnë në Ukrainë pasi Kievi miratoi një ligj në 2017 që kufizon përdorimin e gjuhëve të pakicave në shkolla. 

Kryeministri Orban u vu nën presion për të kërkuar falje pasi postoi një foto të veshur me një shall që përshkruante "Hungarinë e Madhe", duke përfshirë pjesë të Ukrainës dhe vendeve fqinje.

/rtsh.al/